11 °C Budapest
Money growth business graph economy finance stock or currency investment financial diagram profit chart of global exchange market price shares on economic analysis 3d background with success trade.

Elképesztő, amit a magyarok a megtakarításaikkal művelnek: itt van 10 hajmeresztő gazdasági ábra

2024. szeptember 5. 13:14

Bár egyes érvelések szerint a magas megtakarítás a ludas abban, hogy a magyarok nem fogyasztanak, a lakosság pénzügyi megtakarítása a GDP 70%-át sem érte el tavaly, ami a harmadik legrosszabb adat egész Európában az Eurostat friss adatai szerint - írja a Portfolio. A lap 10 érdekes gazdasági ábrát közölt arról, hogy állnak a magyarok megtakarításai. 

A kötvények egyik országban sem játszanak olyan fontos megtakarítási szerepet, mint Magyarországon, viszont túl sok pénz hever lekötetlenül, és cudarul állunk a hosszú távú öngondoskodásban - írták. A pénzügyi megtakarítások alatt értik a készpénzt, folyószámlabetétet, egyéb betétet, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt, tőzsdei részvényt, befektetési jegyet, valamint a nyugdíjcélú megtakarításokat és életbiztosításokat.

Az alábbi ábra szerint a magyar lakosságnak 134 milliárd eurónyi pénzügyi megtakarítása volt, ami az ötödik legrosszabb adat.

A magyar háztartások pénzügyi megtakarítása a GDP 70%-át sem éri el, ami a harmadik legrosszabb adat EU-s szinten. Hozzánk képest tavaly csak a románok és a lengyelek teljesítettek rosszabbul.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ország esetében nagy szerepet tölt be a készpénz és betét jellegű megtakarítás a háztartásoknál, a görög, lengyel, portugál és szlovén lakosság a pénzügyi megtakarításai több mint 70%-át tartja ilyen eszközökben.

Külön megnézve a készpénz- és betétadatokat láthatjuk, hogy összegében a németek, a franciák és az olaszok tartanak a legtöbb megtakarítást ezekben az eszközökben, Németországban különösen kiemelkedik a magas készpénzállomány.

Érdekes viszont, hogy ha a készpénz és bankbetéten belüli arányokat nézzük, akkor Magyarország vezet a legmagasabb készpénz-aránnyal:

Azt eddig is tudtuk, hogy a magyar lakosság nem áll valami fényesen az öngondoskodási és nyugdíjcélú megtakarítások felhalmozásában, az alábbi ábra azonban még jobban rávilágít a szomorú valóságra: miközben Hollandiában, Dániában és Svédországban a háztartások pénzügyi megtakarításainak több mint fele van életbiztosítási és nyugdíjpénztári termékekben, addig nálunk ez az arány még a 10%-ot sem éri el, ami a második legrosszabb adat (Görögország van egyedül mögöttünk).

Mibe ment tavaly a legtöbb pénz?

Az állományi adatok mellett azt is megnéztük, hogy tranzakciós alapon melyek voltak tavaly a legkeresettebb megtakarítási termékek a lakosság körében. Összességében a legtöbb friss pénzt a németek, a britek és a franciák tették pénzügyi termékekbe tavaly, a tranzakciós számok alapján Magyarországon mintegy 12 milliárd eurónyi friss pénzügy megtakarítás keletkezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az állományi adatok után nem annyira meglepő, hogy

  • a készpénzfelhalmozás is Németországban volt a legjelentősebb tavaly,
  • kötvényekből az olaszok,
  • befektetési jegyekből a németek és a spanyolok vettek a legtöbbet, míg
  • a nyugdíjpénztárakba a briteknél érkezett a legtöbb friss megtakarítás.

Ha a tranzakciókon belüli arányokat nézzük, láthatjuk, hogy az egyes nemzeteknél melyek voltak a kedvenc megtakarítási termékek.

  • A készpénz és betét például a portugáloknál és a lengyeleknél bírt a legmagasabb aránnyal a tranzakciók arányában,
  • a kötvényekért az olaszok és a belgák voltak leginkább oda (a magyar arány „csupán” 62%),
  • a részvényeket arányaiban leginkább a belgák és az olaszok keresték,
  • a befektetési alapokért a szlovákok, a spanyolok és a görögök voltak nagyon oda,
  • az életbiztosításokba a dánoknál érkezett arányaiban a legtöbb friss pénz,
  • míg a nyugdíjpénztáraknál a szlovákok tűntek ki.

Magyarországon a legnagyobb kereslet a kötvényeket, majd a befektetési jegyeket jellemezte, a készpénz és betét jellegű eszközöknél, valamint a részvényeknél tőkekiáramlást lehetett látni.

Ha pedig megnézzük az öngondoskodási és egyéb megtakarítási termékek tranzakcióinak arányát, azt kapjuk, hogy az Egyesült Királyságban, Svédországban, Norvégiában és Hollandiában a friss lakossági pénzek több mint fele a hosszabb távú öngondoskodási termékeket kereste, míg Görögországban, Belgiumban, Olaszországban és Portugáliában áramlott ki a pénz az életbiztosításokból és nyugdíjcélú megtakarításokból.

A magyar lakosság a friss pénzek csak elenyésző, 5%-ot sem elérő részét allokálta öngondoskodásra tavaly, mellyel így mi állunk az ötödik legrosszabb helyen - írta a Portfolio.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03