25 °C Budapest
Hungarian police logo

Toborozza a rendőrség az iskolaőröket: 336 ezer forintot adnak havonta, érettségi elég

2024. szeptember 27. 13:08

A 2024/2025-ös tanévben már 799 iskolaőr dolgozik országszerte, de még mindig hiány mutatkozik belőlük, ugyanis a rendőrség gőz erővel toboroz. Határidő nélkül, bármikor lehet jelentkezni az állásra. A fizetés pedig havi bruttó 326 000 forint vidéken, Budapesten és Pest vármegyében pedig 336 000 forint. Emellett cafetéria juttatást és egyenruhát is kapnak. A jelentkezőknek szigorú alkalmassági vizsgálatokon kell átesniük, és egy egyhónapos képzésen vesznek részt, amely után kényszerítő eszközök használatára is jogosultak lesznek.

Ahogy korábban megírtuk az idei tanévben a rendőrség már két alkalommal intézkedett iskolákban tiltott tárgyak miatt, bár eddig mobiltelefonokkal kapcsolatban nem kellett közbelépni. A szeptember 1-jétől érvényes szabályozás szerint a tiltott tárgyak közé tartoznak a közbiztonságra veszélyes eszközök és a 18 éven aluliak számára nem árusítható termékek. Az ORFK nem közölt részleteket a lefoglalt tárgyakról, de mindkét esetben eljárás indult.

A 2024/2025-ös tanévben 933 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, és az iskolaőrök száma 731-ről 799-re nőtt. Azonban nem minden intézmény kapott iskolaőrt, jelenleg 781 iskolában dolgoznak iskolaőrök, ami a program 86 százalékos feltöltöttségét jelenti. A rendőrség folyamatosan toborozza az új jelentkezőket, hogy teljes mértékben lefedjék az érintett intézményeket.

Elsődleges feladatuk az iskolai biztonság megteremtése és fenntartása. Az iskolaőrök segítenek megelőzni az iskolai erőszakot, konfliktusokat, és szükség esetén közbelépnek a tanárok és diákok védelmében. Aki érdeklődik e hivatás iránt, fontos, hogy tisztában legyen a jelentkezési feltételekkel és a felvételi eljárással.

A képzés és juttatások

Az iskolaőr-képzésre való jelentkezéshez több alapvető követelménynek kell megfelelni. Elengedhetetlen a cselekvőképesség, a betöltött 18. életév, magyar állampolgárság, és állandó bejelentett belföldi lakóhely. A jelentkezőknek rendelkezniük kell egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassággal, amit a felvételi vizsgálatok során ellenőriznek. Továbbá szükséges a jogszabály által előírt hatósági erkölcsi bizonyítvány, illetve legalább középfokú végzettség (szakiskola, szakmunkásképző vagy érettségi). Előnyt jelenthet, ha valaki korábban rendvédelmi vagy nevelői végzettséggel, tapasztalattal rendelkezik, illetve ha a jelentkező lakcíme a leendő munkahely, azaz az iskolai intézmény közigazgatási területén található.

Kép forrása: Police.huKép forrása: Police.hu

A jelentkezők számára elengedhetetlen az iskolaőr komplex képzésen való részvétel, amely az egyes vármegyék rendőrfőkapitányságainak objektumaiban zajlik. A képzésre csak akkor kerülhet sor, ha a jelentkező sikeresen teljesítette a felvételi követelményeket, beleértve az egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokat is. Ezek a vizsgálatok szintén a rendőri szervek objektumaiban zajlanak, és céljuk, hogy kiszűrjék azokat, akik nem rendelkeznek a feladat ellátásához szükséges fizikai és mentális képességekkel.

Amennyiben a felvételi eljárás sikeres, a jelentkező felvételt nyer az általa választott vármegyei rendőri szervhez, ahol a komplex iskolaőri képzés megkezdődik. Ez a képzés nappali rendszerű, és egy hónapig tart. A képzés során a leendő iskolaőrök jogi, pszichológiai, valamint önvédelmi ismereteket sajátítanak el, és felkészítik őket a szolgálati fegyelem fenntartására, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazására is. Az iskolaőrök feladata lesz a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartása, az erőszakos magatartások megelőzése, illetve szükség esetén kényszerítő eszközök alkalmazása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A képzés idejére és a sikeres vizsgák után vidéki munkavégzési helyszínen bruttó 326 000 forint (kb. nettó 216 ezer forint) havi fizetés jár, míg Pest vármegyében és Budapesten 336 000 forint, tehát nettó kb. 223 ezer forint.

Emellett az iskolaőrök évi bruttó 200 000 forint cafetéria-juttatásra is jogosultak, valamint egyenruházati ellátást is biztosítanak számukra. Az iskolaőrök számára további előnyt jelenthet, hogy a 25 év alatti fiatalok adókedvezményben részesülhetnek, így a fiatal iskolaőröknek nem kell jövedelemadót fizetniük a bruttó átlagkereset mértékéig, ami 2022-ben 499 952 forint volt.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok között megtalálható a jelentkezési lap, amelyet a rendőrségi karrierportálon lehet letölteni, továbbá a 90 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány, az adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat és egy kézzel írt, fényképes önéletrajz. Emellett szükség van háziorvosi igazolásra is, amely igazolja a jelentkező fizikai erőnlétét. A jelentkező szakmai végzettségét igazoló dokumentumok másolata is kötelező. Az egészségügyi és pszichológiai vizsgálatokhoz szükséges további nyomtatványokat a jelentkezőnek a rendőrség által előírt formában kell benyújtania.

A jelentkezés elektronikus úton, postai úton vagy személyesen is benyújtható a területileg illetékes rendőri szerv humánigazgatási szolgálatánál. A részletes felvételi információk elérhetők a rendőrségi karrierportálon, valamint a rendőrség hivatalos honlapján. A felvételt követően a sikeresen képzett iskolaőrök munkájukat az oktatási intézményekben kezdik meg, ahol a tanulók és pedagógusok biztonságáért felelnek majd.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.09.26 13:44
Stresszes a munkája, éjszaka sem tud eleget pihenni és magas a vérnyomása? Ez az egyik lehető legros...
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 27. péntek
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Kutatók éjszakája
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 27. 14:05