Businesswoman walking in office boardroom and sharing a strategy with team sitting at table. Female manager explaining new business plan with coworkers sitting at conference table in office.

Milyen fizetésemelés? Rengetegen nem is álmodhatnak róla: ezt tervezik a magyar cégek

2024. augusztus 13. 04:04

A KSH adatai szerint 2024 májusában a vállalati szférában a bruttó átlagkereset 664 ezer forint volt, ami 13%-os növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a mediánkereset ennél lényegesen alacsonyabb, ez 506 ezer forint körül alakult - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Mindemellett sokan mégsem érzik azt, hogy bérük 2024-ben ilyen nagy mértékben emelkedett volna. Ennek oka az, hogy a növekedés nagy része már tavaly realizálódott, így az áthúzódó hatás miatt magasak a hónap/előző év azonos hónap típusú számok. Ezt jól szemlélteti, hogy 2023 novemberéhez viszonyítva (a decemberi prémiumhatást elkerülve) 2024 májusára a bérek 6,2%-kal emelkedtek.

Várhatunk további béremeléseket idén?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb felmérésében 1033 hazai, 5 fő feletti vállalatot kérdezett meg 2024-es béremelési szándékáról. Ez alapján 8,8%-kal nőhet átlagosan a hazai versenyszférában egy dolgozó bére idén, ami 4,5% körüli infláció mellett jelentős reálbérnövekedést jelent. A béremelési szándékok jelentősen eltérnek a cégek méretétől függően.

Az 5-10 fő közötti vállalkozások átlagosan alig több, mint 7%-os növekedést terveznek, a 11-50 fős cégek az átlagot hozzák, miközben az 51-250 fő közötti középvállalatok ennél magasabb, 9,3%-os emelést helyeztek kilátásba. Látható, hogy a nagyobb, tőkeerősebb cégek tudják kigazdálkodni a magasabb béremeléseket, a munkaerőért folytatott versenyben ezek a vállalatok tudnak előnyhöz jutni.

Százalékos bruttó béremelési szándék a 2024-es évre a hazai vállalatok körében az alkalmazottak száma szerint

Forrás: GKI (2024)

Figyelemre méltó, hogy az 5-10 fős cégek közel 30%-a egyáltalán nem tervez bért emelni, míg a középvállalatok 90%-a biztosan növeli alkalmazottai fizetését. Emellett a nagyobb cégek emelése jellemzően magasabb a kisebb vállalatokénál: az béremelést tervező 51-250 fő közti cégek 19%-a tervez 5% alatti emelést, ezzel szemben az emelni tervező 5-10 fő közti cégek 30%-a kalkulál 0-5%-os béremeléssel. A cégméret hat az emelési szándékra, azonban azonos létszámkategóriába eső vállalatok közt is nagy eltérések figyelhetők meg. 

Bruttó béremelési szándék a 2024-es évre a hazai vállalatok körében az alkalmazottak száma szerint (százalékos bontásban)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Forrás: GKI (2024)

A vállalatok béremelési lehetőségei szektoronként is eltérőek, amit részben az átlagos cégméret, részben pedig az eltérő szakági konjunktúra befolyásol. A legkisebb mértékű emelésre a kereskedelemben és az építőiparban dolgozók számíthatnak, itt a vállalatok mindössze 7,4%-os növekedést terveznek. Bár a hazai (feldolgozó)ipar gyengélkedik, a nagyobb átlagos cégméret miatt ebben a szektorban több lehetőség van a bérek növelésére, így itt 9,3%-os emelkedés várható. Az éppen jól teljesítő szolgáltató szektorban is az átlagnál magasabb, 9,1%-os emeléssel számolhatnak a dolgozók.

Szektor szerinti százalékos bruttó béremelési szándék a 2024-es évre a hazai vállalatok körében

Forrás: GKI (2024)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?