56 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek februárban

Pénzcentrum
2008. március 7. 15:51

A február hónapban bejelentett új álláshelyek száma 34 025 darab volt, januárhoz képest több mint másfélszeresére nőtt, és 16%-kal felülmúlta az egy évvel korábbi adatot. Az új munkaerőigények kétharmada volt olyan, mely után nem igényeltek a munkaadók támogatást: ez utóbbi 5%-kal elmaradt az előző év azonos hónapjától, ugyanakkor másfélszeresét tette ki a januári bejelentéseknek.

Az előző hónap végéig be nem töltött és a tárgyhónapban bejelentett új álláshelyek (a támogatott álláshelyekkel együtt) összesen 55,6 ezret tettek ki. Ebből a tárgyhó végéig 23,7 ezer maradt betöltetlen. A legtöbb munkalehetőséget Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön kínálták a munkaadók az ÁFSZ kirendeltségein keresztül. A februári új munkaerőigények egynegyedét a különböző segédmunkák jelentették, valamint csaknem kétezer fő gyártósori összeszerelőt, és mintegy 1200 fő bolti eladót kerestek.

A nyilvántartott álláskeresők számának növekedése lényegesen kisebb mértékű volt, mint az előző évben

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein nyilvántartott álláskeresők száma a zárónapon 476,6 ezer fő volt. Ez az első hónaphoz képest 8,5 ezer fős (1,8%-os), az előző év azonos hónapjához képest 18,2 ezer fős (4,0%-os) növekedést mutat.

A februári növekedés még mindig a téli foglalkoztatási holtszezonnak tudható be. Ugyanakkor igen pozitívan értékelhető, hogy a januárhoz viszonyított növekedés kevesebb mint fele volt az egy évvel korábbinak (8,5 ezer fő << 19,6 ezer fő). Ugyancsak pozitívan értékelhető, hogy az egy év alatti növekedés a fél évvel korábbi 10,4%-ról 4,0%-ra mérséklődött.

Egy év alatt a nyilvántartott álláskeresők létszáma Közép-Dunántúlon (-2,5%), és Nyugat-Dunántúlon (-2,0%) mérséklődött (e két régió minden megyéjében), ezzel ellentétben az Észak-Alföldön 9%-os növekedés volt tapasztalható (Hajdú-Bihar megyében +10,1%, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében +10,2%).

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2,2 ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma az előző hónaphoz képest

2008. februárban a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 432,3 ezer fő volt: a szezonális faktor februári (44,3 ezer fős) értéke és (10,6 ezer fős) változása azt jelzi, hogy februárban is jelentős szezonális jellegű többlet-munkaerőkínálat volt kimutatható, a szezonális ágazatokban tovább csökkent a foglalkoztatottak száma: javában tart a téli "holtszezon".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mérséklődött a nyilvántartásba bekerülő nem pályakezdők száma

Február folyamán 59129 fő került be a nyilvántartásba 1,5%-kal többen, mint az előző év azonos hónapjában: ebből a belépő nem pályakezdők 5,5%-kal kevesebben, a pályakezdők 2,4%-kal többen voltak, mint tavaly ilyenkor.
A belépő nem pályakezdők négytizede a nem anyagi szolgáltatás ágazataiban, egyötöde az iparban, 14%-a a kereskedelem, vendéglátásban, egytizede a mezőgazdaságban és 8%-a az építőiparban dolgozott munkanélkülivé válását megelőzően.

Kis mértékben emelkedett a pályakezdők létszáma

A zárónapon a regisztrációban lévő pályakezdők 42,3 ezer fős létszáma 4,4%-kal haladta meg a január végi létszámukat és 2,7%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Ez utóbbi változás kisebb mértékű volt a korábbi két évben mért értékeknél.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 10,8%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 7,2% volt február végén, változatlanul igen nagy régiók közötti szóródással. Legrosszabb mutatóval Észak-Magyarország és Észak-Alföld (18,9%, illetve 18,8%) rendelkezett, míg a legkisebb relatív mutatót Közép-Magyarországon (3,8%) mérték. A relatív mutató a legnagyobb mértékben, 1,5%-ponttal az Észak-Alföldön növekedett egy év alatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
hrdoktor  |  2024.09.17 09:54
Az egész napos irodai munkavégzés közben hajlamosak vagyunk rá, hogy csak kutyafuttában kapjunk be n...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17