13 °C Budapest

Faképnél hagyott az alkalmazott? Megmutatjuk mennyit nyerhetsz az ügyön!

Pénzcentrum
2007. december 5. 05:40

Sokba kerülhet... Cikkünk előző részében bemutattuk azokat az eseteket, amikor a munkaadó nem szabályosan szünteti meg a munkaviszonyt. Abban az esetben ha ezt bekövetkezik, az alkalmazónak jobb esetben csak annyi kötelezettsége lesz, hogy kifizeti az elmaradt munkabért, illetve egy kis kamatot a számított összegre. De van olyan eset amikor bizony újra fel kell venni a már elküldött dolgozót a bíróság utasítása miatt, sok esetben pedig még kártérítést is kell fizetni. De arról nem szóltunk, hogy a fentiek mellett mit kell még kifizetnie a cégnek, és mi történik a dolgozó jogtalan felmondása esetén...

Mielőtt rátérnénk a dolgozói hiányosságokra, szót kell ejteni a végkielégítés, a járandóságok és kártérítés részleteiről is. Elsőként nézzük meg a költségtérítéseket és egyéb járandóságokat...

Utazási költségtérítés és étkezései utalványok

Az előző cikkben (Kirúgtak? Vasalj be minél több pénzt a főnöködön!) említettük, hogy a cég köteles kifizetni a dolgozónak az elmaradt munkabér mellett az egyéb, más dolgozóknak is adott járandóságokat, mint például az étkezési utalványt. Viszont olyan juttatások is lehetnek, amelyek a munkavállaló költségeit fedezik a munkavégzés során. Ezeket nem követelheti a volt alkalmazott, mivel nem dolgozott, így nem is merülhettek fel ezek a költségek. Ilyen például a kifejezetten a munkába járást szolgáló utazási költségtérítés.

De van azért egy kibúvó. A költségtérítést sokszor burkoltan munkabér kifizetésre használják. Így ha a dolgozó bizonyítani tudja, hogy a költségtérítést bérkiegészítésként kapta, vagyis nem csak a költségek megtérítésére szolgált, akkor a cég ezt is köteles kifizetni. Ennek oka, hogy az alapvető cél a munkavállaló olyan (anyagi) helyzetbe hozása, mintha nem rúgták volna ki.

Kártalanítás

A munkavállaló az eddigi pénzeken kívül anyagi és nem anyagi kártérítést követelhet az őt ért sérelemért. Viszont tudnia kell bizonyítani, hogy valóban kár érte az esettel kapcsolatban.

A vagyoni kár bizonyítása szinte mindig megoldható, ugyanis a munka elvesztése miatt a társadalombiztosítási ellátásra való jogosultság megszűnt. Ha időközben az illető beteg vagy terhes lett, akkor nem, vagy csak kisebb összegben jogosult ellátásra. De ide tartozik az is, ha a cég csak késve adja ki a dolgozónak a munkaviszony megszűnéséről a dokumentumokat, és emiatt az elesik az álláskeresési járadék bizonyos részétől.

Ezek mellett azt a kárt is érvényesíteni lehet, hogy a késedelmes kiadás miatt a dolgozó csak késve tudott munkát keresni, illetve kár lehet az új munkahely keresésével kapcsolatos költség is, mint például az utazás, vagy a telefonálás költsége. Sőt, ha a munka elvesztése miatt nem tudta fizetni a hitel vagy a lízing törlesztését, és emiatt elveszítette az autóját vagy a házát, joga van ezt is behajtani a volt főnökén.

Alaptalan követelések

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az elmaradt munkabért utólag egy összegben fizeti ki a cég, az magasabb személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget eredményezhet. A különbözetet be lehet hajtani kártérítésként, de ugyanerre az összegre kamatot már nem lehet követelni.

Azt a kérelmet is elutasítja a bíróság, ami arra alapoz, hogy az elbocsátás miatt csak alacsonyabb jövedelmet biztosító állásban tudott elhelyezkedni az illető, ugyanis ezt a munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony megszűnésének a bíróság által kitűzött időpontjáig. Így kétszer ugyanarra az összegre nem lehet megtérítést követelni.

Nem vagyoni kár

Ha a dolgozó elbocsátása valamilyen személyiségi jog megsértésével együtt járt, például ha valamilyen hátrányos megkülönböztetés miatt rúgták ki, mert mondjuk etnikai kisebbséghez tartozik, szintén kérhet kártérítést. Itt már nehezebb a helyzet, ugyanis itt is a dolgozónak kell bizonyítani, hogy valóban hátrányos megkülönböztetés miatt bocsátották el.

De ide tartozik az is, amikor a főnök a munkatársak előtt nyilvánosan megszégyenítette az adott személyt, így megsértve a becsületét és emberi méltóságát. Gyakori továbbá a kártérítés igénylése azon az alapon, hogy az elküldött dolgozó a munkája elvesztésének hatására betegedett meg. Ha tudja igazolni, hogy ez valóban így van, akkor jogosult a kártérítésre.

Az ilyen címen kapott összeg nagyságára nincsenek szabályok, a bíróság által megítélt összeg nagymértékben függ a jogsértés súlyától, annak tartósságától, és a károsultra való hatásától is.

A dolgozó hibázik? Rámehet egy éves bére!

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
hrdoktor  |  2024.10.14 09:55
A munkahelyi teljesítményünket is jelentősen ronthatják az egyik leggyakoribb szembetegség, a heveny...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?