10 °C Budapest
Egy észak-londoni lakóutca légi felvétele napfelkeltekor

Újra földbeállt a hitelezés Magyarországon: elképesztő, ami most történik a bankokban

2024. október 2. 13:03

A júliusi rekorderedményt követően augusztusban jelentősen csökkent az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által ma publikált adatokból. A nyár utolsó hónapjában 109,3 milliárd forintnyi lakáshitel köttetett a hitelintézetek és a magyar háztartások között, ami 20,1%-os visszaesést jelent az egy hónappal korábbihoz képest. A tavalyi évvel összevetve azonban még mindig hatalmas bővülést regisztrálhatunk, elvégre 2023 augusztusában mindössze 54,4 milliárd forint került kihelyezésre, amely a mostani eredménynek csupán a fele.

A jegybank által ma publikált legfrissebb adatok szerint augusztusban nem folytatódott a lakáshitel-piac júliusi nagy menetelése – a nyár közepi 136,8 milliárd forinttal szemben a nyár utolsó hónapjában már csak 109,3 milliárd forint lakáshitel került kihelyezésre, amely 20,1%-os visszaesést jelent. Ez az idei év egészét nézve sem számít kiemelkedő eredménynek, ugyanakkor az idén januári volument még mindig jelentősen, mintegy 27,3 milliárd forinttal múlja felül.

Mindezzel együtt is egyelőre augusztus volt az idei év negyedik leggyengébben teljesítő hónapja – az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek összege csak az év első három hónapjában volt még a mostaninál is alacsonyabb.

Az új szerződések darabszáma is jelentősen visszaesett – a júliusi 7 206 darabbal szemben augusztusban mindössze 5 884 új szerződés köttetett, ami 18,3%-os csökkenést jelent (-1 322 db). Ez egyébként 2024 eddigi második legrosszabb eredménye – az idei évben eddig kizárólag februárban született ennél is kevesebb szerződés (5 482 db), míg az év első nyolc hónapjának átlaga 6 387 db szerződés havonta.

A szerződések száma és az új szerződések összege alapján azt mondhatjuk, hogy az új szerződések átlagösszege augusztusban 18 583 438 forint volt, amely 406 942 forinttal (-2,1%) maradt el a júliusi 18 990 380 forinttól.

Ugyancsak kedvezőtlen fordulatnak tekinthető a lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatójának augusztusi emelkedése – az összes hitelre vetített mutató 7,34%-ra emelkedett a júliusi 7,24%-ról (+0,1%p).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2024 októberi lakáshitel-ajánlatok

A Pénzcentrum hitelkalkulátorával ismét megvizsgáltuk, milyen jelzáloghitel-ajánlatok közül válogathatnak azok, akik most vágnának bele a lakásvásárlásba. A számítás során a fent említett, 18 583 438 forintos átlagösszeggel kalkuláltunk 20 éves futamidő és nettó 600 ezer forintos havi jövedelem mellett.

A fenti paraméterek mellett jelenleg az UniCredit Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele tűnik a legkedvezőbbnek – a hitelt 6,54% THM-mel lehet igénybe venni, amely 137 058 forintos havi törlesztőrészletet jelente. A teljes vissza visszafizetés összege 32 930 671 a futamidő végére.

A második legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a CIB Banknál találjuk – 6,68% THM, 138 321 forint törlesztő -, amit a MagNet Bank (6,76% THM, 137 325 forint törlesztő), az Erste Bank (7,00% THM, 141 191 forint törlesztő) és a Raiffeisen Bank (7,00% THM, 141 744 forint törlesztő) ajánlatai követnek a sorban.

A legdrágább ajánlatokat jelenleg a K&H Banknál és az OTP Banknál találhatjuk – előbbi esetben 8,14%-os THM-re és 153 019 forintos havi törlesztőre, míg utóbbiban 8,16%-os THM-re és 154 198 forintos törlesztőre számíthatnánk. A teljes visszafizetés összege mindkét ajánlat esetében meghaladná a 36,8 millió forintot, amely összeg több mint 5 millió forinttal haladja meg a legolcsóbb ajánlat teljes visszafizetésének összegét.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 2. 14:17
A GVH gyanúja szerint az akciósként hirdetett termékek árait szabálytalanul tüntethette fel a Notino...
Kiszámoló  |  2024. október 2. 09:57
Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is),...
Holdblog  |  2024. október 2. 07:38
A New York Times egykori szlogenje: félelem és szívesség nélkül. 2020-ban mégis kirúgta James Bennet...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 1. 19:19
Végre nem eladtam, hanem vásároltam. Ráadásul pont a tulajdonosi megfeleltetés napján, így még az is...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 2. szerda
Petra
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?