32 °C Budapest
Megtakarítás befektetési banki pénzügyi koncepció. Érmék halmaza malacka bankkal az asztalon. Hitel és befektetési üzleti ötlet növekedése. Vagyonkezelés, alapok, források, kötelezettségek, betétek, jövedelem, sikeres.

Mi ütött a magyarokba? Ismét kígyóznak a sorok az ország egykori slágerhiteléért

2024. július 5. 13:01

Májusban a lakáshitelpiac mellett a személyi hitelek piaca is képes volt a további bővülésre – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az áprilisi 68,21 milliárd forinttal szemben májusban már 71,98 milliárd forint személyi hitel került kihelyezésre. Ez 5,5 százalékos bővülést jelent, amely ugyan elmarad a március-április vonatkozásában mért 20,6 százalékos növekedéstől, ugyanakkor kiemelendő, hogy a jegybanki adatsorok szerint még sosem fordult elő, hogy ekkora összeg került volna kihelyezésre egyetlen hónap leforgása alatt. Bizonyos értelemben tehát történelmi csúcsra ért a személyi hitelek kihelyezése, jóllehet az új szerződések száma korábban már volt, hogy meghaladta a mostani 27 ezres számot. Ugyanakkor új csúcsot ért el a kihelyezett hitelek átlagos összege is, bár az emelkedés ezen a téren mindössze 0,9 százalékos volt idén áprilishoz képest.

A friss jegybanki adatok szerint idén májusban 71,98 milliárd forintnyi új személyihitel-szerződést kötöttek a hitelintézetek a magyar háztartásokkal, amely 5,5 százalékos bővülést jelent az áprilisban kihelyezett 68,21 milliárd forinthoz képest. Bár a piac március-áprilisban produkált 20,6 százalékos növekedéséhez képest ez nem tűnik olyan jelentősnek, ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a jegybanki adatok szerint korábban sosem került ekkora összeg kihelyezésre egyetlen hónap leforgása alatt, tehát a mostani eredmény abszolút csúcsnak tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy 2023-ban csupán egyetlen olyan hónap volt, amikor az új szerződések összege meghaladta az 50 milliárd forintot, míg idén eddig egyetlen hónap sem volt, amikor ne haladta volna meg azt.

Ennek megfelelően igen jelentős bővülést regisztrálhatunk, amennyiben a most májusi adatokat a tavalyi év azonos időszakával vetjük össze – az akkor kihelyezett 46,75 milliárd forintot a mostani érték 54 százalékkal múlta felül, ami 25,23 milliárd forint pluszt jelent. A tavalyi évben egyébként átlagosan havonta 43,6 milliárd forint volt az új kihelyezések összege, amit a mostani érték 65,1 százalékkal tudott felülmúlni (+28,38 mrd).

Mellesleg 2024 eddig eltelt hónapjaiban havonta átlagosan 60,39 milliárd forint került kihelyezésre, ami a tavalyi értéket 38,5 százalékkal múlja felül (+16,79 milliárd forint).

Tovább nőtt a szerződések száma is

A szerződések száma 27 396-ra emelkedett az áprilisi 26 190-ről, ami 4,6 százalékos növekedést jelent (+1 206 db). Itt is jelentősebb a bővülés mértéke, ha a mostani adatot a tavalyi év azonos időszakához mérjük – az akkori 21 740 szerződéshez képest a mostani eredmény 26 százalékos emelkedést jelent (+5 656 db).

A kihelyezett összeg mértéke és a szerződések száma alapján az új hitelszerződések átlagösszege 2 627 225 forint volt májusban, ami ugyancsak minden idők legmagasabb összege. Ezen a téren egyébként viszonylag enyhe volt a növekedés mértéke – az áprilisi 2 604 429 forinthoz képest ez 0,9 százalékos emelkedést jelent.

Egészen minimális mértékben, de májusban tovább csökkent a hitelek átlagos hitelköltség-mutatója – ez az érték az áprilisi 17,94 százalékról májusban 17,92 százalékra olvadt (-0,02%p). Ez a mutató utoljára 2022 szeptemberében volt még a jelenleginél is alacsonyabb, amikor is 17,20 százalék volt az átlagos hiteldíj mértéke.

Személyihitel-ajánlatok jelenleg

Végezetül megnéztük, hogy milyen személyihitel-ajánlatok közül válogathatnak azok, akik most gondolkodnak ilyen hitel felvételén. A Pénzcentrum kalkulátorával végzett számítás során 2,6 millió forint kölcsönösszeget, 7 év futamidőt és nettó 750 ezer forint családi jövedelmet vettünk alapul.

A fenti paraméterekkel elvégzett kalkuláció alapján jelenleg a CIB Bank kínál a legkedvezőbb feltételek mellett személyi hitelt – a havi törlesztőrészletünk 46 540 forint lenne, míg a futamidő végéig visszafizetett teljes összeg 3 909 373 forintra jönne ki (THM 13,20%). Ezt az UniCredit Bank (47 339 forint törlesztő, THM 13,84%), az MBH Bank (47 661 forint törlesztő, THM 13,99%), és a Raiffeisen Bank (47 285 forint törlesztő, 14,17% THM) ajánlatai követik a sorban.

A két legdrágább ajánlat a Cetelem Banknál és az OTP Banknál található – előbbinél 58 679 forint (THM 23,11%), utóbbinál pedig 61 383 forint (THM 25,07%) lenne a havi törlesztőrészletünk. A teljes visszafizetés összege a Cetelemnél 4 955 051 forint, míg az OTP-nél 5 175 598 forint lenne a futamidő végére. Ez azt jelenti, hogy a legdrágább ajánlat esetén 1 266 225 forinttal kellene többet visszafizetnünk, mint a legolcsóbb ajánlat esetén. Jól látszik tehát, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hol veszünk fel személyi hitelt.

Az igényeidnek jobban megfelelő adatokért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

 

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. július 8. 11:44
Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazd...
MEDIA1  |  2024. július 8. 10:07
A műsorvezető, podcaster arról beszélt a Friderikusz Podcast 99. adásában, egyetért Bartus László, a...
Holdblog  |  2024. július 8. 08:15
Kifogyhatunk-e előbb-utóbb az adatokból, amelyeken az egyre nagyobb nyelvi modelleket (LLM) tanítjuk...
Bankmonitor  |  2024. július 8. 07:57
A Babaváró hitel remek lehetőség a gyerekvállalást tervező fiatal házaspároknak, hiszen a kölcsön az...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 8. 11:22
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem