Heteken belül megérkezhet a devizahiteles törvény

2013. október 17. 10:31

Heteken belül, várhatóan november végén vagy december elején születhet meg a jelzálogalapú devizahitelezés megoldásáról szóló törvény. A kormány pozícióit erősíti, hogy a bíróságok az utóbbi időben többször is az adósoknak adtak igazat. Egyelőre az biztos, hogy az azonnali forintosítás elmarad, viszont egyelőre csak körvonalazódik a törvénytervezet, amely a horvát példát követheti - írja az mno.hu.

A lap információi szerint november végén, vagy december elején megszülethet a jelzálogalapú devizahiteles megoldásról szóló törvény. Forrásuk szerint a bankszövetség a hónap végéig egészen biztosan tesz majd javaslatot a helyzet kezelésére, a kabinet részéről azonban ez várhatóan nem kerül elfogadásra. Sokkal inkább saját javaslatukhoz fog a kormány ragaszkodni. Ezt követően indulhat meg az igazi huzavona a felek között.

A kormány novemberig adott haladékot a bankoknak, hogy lépjenek a probléma megoldása érdekében. A Magyar nemzeti Bank eközben nagy elánnal dolgozik azon, hogy a saját törvénytervezetét is elkészítse, több verzió közül egyedül azt lehet kizárni, hogy a devizahiteleket azonnal forintosítanák.

A kormány helyzetét erősítheti, hogy az utóbbi időben a pénzintézetekkel szemben négy ítéletben is helyt adtak a devizahiteleseknek. Orbán Viktor az Európia Központi Banknak írt válaszlevelében is erre külön felhívta a figyelmet. A levélben leszögezte, hogy egyebek mellett a bíróságok ítélkezési gyakorlata is arra sarkallja a kormányt, hogy egyértelmű szabályozással rendezzék a helyzetet.

A devizahitelek azonnali forintosítása lekerült a napirendről, azonban még egyelőre csak körvonalazódik az a törvénytervezet, amelyet heteken belül benyújthat a kormány a parlamentnek. A törvényhozó egyértelmű és határozott szabályokat szeretne felállítani, a forrás szerint pedig nagyban építenének a horvát gyakorlatra. Többek között problémát jelent, hogy már ma is 130 ezer hiteles van, akik nem tudják fizetni a törlesztő-részleteiket, így az ő szempontjaikat is figyelembe kell venni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17