1 °C Budapest

Steiner Kristóf: Nagyon nehéz \"elviselni\" ezt a fajta emberi hozzáállást

2020. szeptember 8. 06:24

A vegán életmóddal kapcsolatban számos tévhiedelem él az emberekben, sokan elképzelhetetlennek tartják, hogyan tud valaki úgy élni, hogy nem eszik húst. Minden meggyőződés ellenére, a főváros mellett a vidéki városokban is egyre jobban terjed a vegán életmód és sorra nyitnak az éttermek is. Szerettük volna megfejteni, hogy a növényi alapanyagú étkezés hosszú távon is gyökeret ereszthet-e vidéken, ezért megkerestük Steiner Kristófot, a vegán étkezés hazai és nemzetközi képviselőjét, számos szakácskönyv íróját, hogy milyen magyarázata van a vegán étkezés térhódításának.

HelloVidék: Milyen okok vannak leggyakrabban amögött, hogy valaki vegán életmódra vált?

Steiner Kristóf: Nincs egyetemleges válasz, mert a legtöbb ember az egészségéhez köti a növényi étrendet vagy ökológiai (öko) lábnyomát szeretné csökkenteni. Klasszikus értelemben a vegán szó és a vegán ideológia az állatok szervezet-kihasználásának és használatának visszaszorítását jelenti. Ha szó szerint nézzük a veganizmust, akkor az egyetlen valós oka, hogy valaki életmódot vált, a "nem ártás" szándéka lehet. Ennek ellenére nagyon sokan büszkén vallják magukat vegánnak, de mégis egészségügyi okuk van rá, hogy vegán étrenden éljenek.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a vegán étrendnek/életmódnak?

Az egyetlen hátrány, hogy a vegánok a társadalomban kissé nehezebben találják meg a helyüket. Sokan kritizálják és sztereotípiák alapján döntik el, hogy milyenek is a vegán életmódot folytatók. Nagyon nehéz "elviselni" ezt a fajta emberi hozzáállást, de azt gondolom, hogy több az előnye, mint a hátránya. Az egyik legfontosabb előnye, a már említett "nem ártás" szándéka, a másik az egészségre gyakorolt hatása.

11 éve vagyok vegán, de fizikailag és mentálisan is érzem, hogy erősebb vagyok. Egy jól összeállított vegán étrend olcsóbb is, ha nem "csilliárdos" kamu húsokat és műsajtokat vásárolunk, hanem zöldségeket, gyümölcsöket és csonthéjasokat, leveleket, leveles zöldségeket fogyasztunk.

Vidéken is egyre inkább terjed a vegán étkezés. Mi lehet ennek az oka?

Annak, hogy vidéken is egyre jobban terjed a vegán étkezés több oka is van. Az emberek kezdik végre megérteni, hogy a vegán étrend nem az ördögtől való lilaködös furcsaság és növényi alapon is lehet tápláló ételeket fogyasztani. Az étterem üzemeltetők és vendéglátói-pari egységek kezdenek rájönni, hogyha nem állati alapanyagokkal dolgoznak, akkor frissebben tarthatóbbak az ételek, emiatt kevesebb az esély, hogy megromoljanak. Azt gondolom vidéken is egyre jobban odafigyelnek az Öko-lábnyom csökkentésre, ami nemcsak a veganizmusban nyilvánul meg, hanem igyekeznek szezonális, helyi termesztésű dolgokat fogyasztani. Ez az attitűd egyre jobban terjed vidéken is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szerinted gyökeret ereszthet a vegán étrend vidéken is?

Azt gondolom a veganizmus elterjedhet vidéken és bárhol máshol is. Ez egy folyamat, aminek még mindig az elején vagyunk, de szerintem 5-10 éven belül hatványozódni fog.

Mit szoktál javasolni azoknak, akik vegán étterem nyitásában gondolkodnak?

Bárki, aki vegán vagy vegán barát éttermet vagy kávézót szeretne nyitni, azt javasolnám, hogy ne méregdrága árakban gondolkodjanak és ne szejtán, tofu, különböző trendi húshelyettesítőkkel készítsék el az ételeiket. Próbálják megmutatni, hogy itthon, Magyarországon, helyi termelőkkel, kistermelőkkel szezonális alapanyagokat használva könnyen megfizethető, pénztárcabarát ételeket tudnak előállítani és kiszolgálni vendégeiket. Szuper lenne egy olyan étterem, ami klasszikusan magyaros konyhát visz, és bevállalná, hogy van egy vegán étlapjuk is. Nem kell 100%-osan vegánra váltani egy étteremnek, hogy tesztelje, hogy milyen a reakciója a vendégkörnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 16. csütörtök
Gusztáv
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33