0 °C Budapest

Teljesen megváltozhat a magyar konyha legfőbb alapanyaga: az íze és az illata sem lesz már ugyanaz?

2020. augusztus 10. 15:05

Sokan vannak úgy vele, hogy egyszerűen nincs az a fokhagymamennyiség, amivel ne pakolnák meg az ételüket, másokat pedig már az illatától is hideg ráz. Egy friss tudományos eredmény most mindkét tábornak elégedettséget hozhat.

A fokhagyma nemcsak hogy a magyar konyha egyik legnépszerűbb alkotóeleme, de különféle, főleg megfázásos betegségek kúrálására is régóta használjuk. A KSH legfrissebb, 2018-as adatai szerint abban az évben összesen 7929 tonnányi termést takarítottak be Magyarországon, ami 1257 hektáron termett. A kivitel elérte a 498 tonnát 302 millió forint értékben, míg a behozatal 965 tonna volt 534 millióért.

A fokhagyma a világhírű magyar hagymatermesztés egyik zászlóshajója. Néhány éve kiderült, melyik hazai fajták a magyarok kedvencei: a Nébih tesztje alapján (amiben a téma szakértői és átlagos felhasználók részt vettek) illat, méret, hámozhatóság, íz, szín, gerezdméret és alak alapján a kóstolók a sarkadi fajtát szavazták meg a legjobbnak, ezt követte egy makói, majd egy szegedi fokhagymatípus.

Sokan vannak úgy vele, hogy egyszerűen nincs az a fokhagymamennyiség, amivel ne pakolnák meg az ételüket, másokat pedig (és ehhez még csak vámpírnak sem kell lenni) már az illatától is hideg ráz. Egy friss tudományos eredmény most mindkét tábornak elégedettséget hozhat, amerikai kutatók ugyanis rátaláltak a fokhagyma jellegzetes aromájának kulcsára.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a jövőben a szupererős fajtákkal gyarapodhatnak a boltok polcai, másrészt pedig azt, hogy jóval lágyabb ízvilágú fokhagymák között is válogathatunk, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen leheletet.

A virginiai kutatócsoport azonosította a folyamatot, aminek során az allicin termelődik. Ez a fokhagymából származtatható szerves kénvegyület felelős a jellegzetes ízért és illatért. Mint kiderült, a termelődését az allil-merkaptán és a monooxigenáz enzim közötti reakció okozza, ez a felfedezés pedig megcáfolta az eddig elfogadottnak számító mechanizmust, írja a Daily Mail.

Az allicinszintek tesztelésével és szabályozásával a termelők képesek lesznek arra, hogy jó előre kikalkulálják a fokhagymájuk erősségét. Ez azért is jó, mert így a kívánt intenzitásnak megfelelően termeszthetik a növényeiket, a vásárlók pedig egyszerűen kiválaszthatják azt a típust, ami az ízlésüknek leginkább megfelel - tulajdonképpen úgy, mintha például chilit vásárolnának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új információk mindent megváltoztattak, amit eddig a fokhagymáról tudtunk, legalábbis ami a finomításokat, a tökéletesítést illeti, és azt, hogy az összetevők hogyan felelnek a jellegzetes ízért

- mondta el a tanulmány vezető szerzője, Hannah Valentino. Szerinte megállapításaik révén új törzsek megalkotása is lehetséges lesz, az erősebb vagy épp gyengébb fokhagyma egyszerűen kikísérletezhetővé és termeszthetővé válik. Annyira lehet markáns vagy lágyabb ízű, amilyet a vásárlók igényelnek.

Pablo Sobrado professzor, a tanulmány társszerzője elmondta: „Van egy alaptudásunk az allicin bioszintéziséről, aminek az ízhez és az illathoz is köze van. Ugyanakkor most már azt is tudjuk, hogy egy enzim, amit megpróbálhatunk módosítani, csökkentheti vagy növelheti az ízmolekulák szintjeit.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 16. csütörtök
Gusztáv
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33