13 °C Budapest
Budapest, 2024. október 17.Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján a Hotel InterContinental szállodában 2024. október 17-én.MTI/Kocsis Zoltán

Válaszolt Csányi Sándor kemény üzenetére Varga Mihály: Nem következett be a várakozásunk, türelmet kérünk!

2024. október 18. 08:42

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kamatkörnyezet javulásának elmaradása továbbra is magas költségvetési terheket eredményez, ami szükségessé teszi az adóbevételeket. A miniszter reagált Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatójának szavaira, aki élesen bírálta a kormány banki beavatkozásait, különösen a kiszámíthatatlan terheket és a banki különadó fennmaradását.

"A várakozásunk, hogy a kamatkörnyezet gyorsabban javul, nem következett be. Ez pedig a költségvetés terheit magas szinten tartja, szükség van az adóbevetelre. Ez ilyen egyszverű. Türelmet kérünk! A következő évek már arról szólhatnak, hogy a teher csökkenni fog" - mondta az ATV-nek Varga Mihály pénzügyminiszter miután Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója éles kritikákat fogalmazott meg a Portfolio által szervezett Budapest Economic Forumon. 

Az OTP-vezér többek között arról beszélt: nem jó, hogy a kormányzat folyamatosan beleavatkozik a bankok tevékenységébe. Kijelentette, nincs olyan ország, amely különböző intézkedések révén olyannyira beavatkoznának a bankok életébe, mint Magyarországon, a bankszektor terhei nemcsak magasak, hanem kiszámíthatatlanok is, Csányi szerint a legrosszabb az, hogy a legtöbbször egy adó bevezetésekor tett ígéret nem teljesül - utalt arra, hogy a banki különadó még mindig érvényben van, pedig csak időlegesnek ígérték. Furcsa logikának nevezte, hogy a bankoknak 5 százalékos kamatplafont kell bevezetniük a lakáshiteleknél, de egy szót sem hallott arról, hogy valamilyen inflációs kötelezettséget vállalna a kabinet cserébe.

Cikkeink a konferencián elhangzottakról:

Varga Mihály most kifejtette: ha megnézzük az európai országokban az elmúlt hónapokban, hetekben meghozott intézkedéseket, akkor azt látjuk, hogy mindenhol vannak olyan intézkedések, amik vagy a vállalati szektort, vagy a bankokat érintik, példaként Szlovákiát és Franciaországot emelte ki. A banki különadó kivezetésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, egyetért az OTP elnökével, valóban a korábbi ígéret az volt, hogy ez az adó meg fog szűnni, lassú kivezetésre tettek most javaslatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Kocsis Zoltán, MTI/MTVA

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. október 18. 09:56
A jegybankok előtt két fontos feladat áll a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Egyrészt jól...
MEDIA1  |  2024. október 18. 08:50
Újra két műsorvezetője lesz hétvégenként az RTL Híradónak.
Holdblog  |  2024. október 18. 08:34
Ma már nagy futballnemzetnek tartjuk a portugált, pedig igazából csak nemrég léptek be az elitbe. A...
KonyhaKontrolling  |  2024. október 18. 07:45
Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra....
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?