16 °C Budapest
Container Cargo Port Ship Yard Storage Handling of Logistic Transportation Industry. Row of Stacking Containers of Freight Import/Export Distribution Warehouse. Shipping Logistics Transport Industrial

Esik szét a magyar ipar? Elképesztő számok érkeztek a termelésről, ennek meglesz a böjtje

2024. október 15. 08:30

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában. A feldolgozóipari alágak közül háromban nőtt, tízben visszaesett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5%-kal mérséklődött.

2024. augusztusban az ipari termelés volumene 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Az ipari export volumene 6,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30%-át képviselő járműgyártás kivitele 14,0, a 15%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 11,3%-kal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése 7,3, a feldolgozóiparé 10,6%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (94%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 10,2%-kal kisebb, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 10,6, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,2%-kal nagyobb volt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23%-át képviselő járműgyártás volumene 12,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 16,5, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,8%-kal csökkent. A 11%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 15,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 24,0, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 15,0%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés 9,8%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 13,2%-kal kisebb volt a 2023. augusztusinál. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 19,7, a számítógép, perifériás egység gyártása 0,4%-kal csökkent.

Az előző havi bővülés után a feldolgozóiparból 16%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,2%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest, ami a hazai eladások növekedésének és a kivitel csökkenésének az eredője. A legnagyobb (22%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,6%-kal bővült az előző év augusztusához viszonyítva. Öt alágazatban nőtt még a termelés, 6,2 és 24% közötti mértékben, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő gyártásában, a legkevésbé az tejfeldolgozásban. A többi öt alágazatban 1,2 és 23% közötti mértékben csökkent a kibocsátás, a leginkább a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,3, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 20%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A 4,8%-os súlyt adó vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés, augusztusban 5,3%-kal bővült a kibocsátás az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 24%-kal a kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása esett vissza, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest: a legnagyobb mértékben, 14,7%-kal Pest régióban, a legkevésbé, 3,8%-kal Dél-Dunántúlon. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 10,9%-kal visszaesett 2023 augusztusához mérten. Az új belföldi rendelések 14,5, az új exportrendelések 10,2%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 26%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 3,8%-kal csökkent. Az összes értékesítés 62%-át adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 38%-ot képviselő hazai értékesítésé 2,9%-kal mérséklődött.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 12,6%-kal a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 7,5%-kal csökkent. Egy alágban stagnált, háromban nőtt a termelés volumene, 1,6 és 5,5% közötti mértékben, a leginkább az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. október 15. 09:15
Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus...
MEDIA1  |  2024. október 14. 15:15
A 24 Extra három különböző csomagban nyújt exkluzív cikkeken túl előfizetői hírleveleket, podcastot,...
Kiszámoló  |  2024. október 14. 10:10
2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségév...
ChikansPlanet  |  2024. október 11. 13:11
Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, v...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?