Egy napelemes kórház egy szép zöld területen

Most közölték a hazai napelemekről: ezt jobb, ha tudod a Napenergia plusz programról

2024. október 8. 18:34

A stratégiai előrejelzések a következő évtized elejére számoltak 6 000 megawattnyi napelemes kapacitás kiépülésével Magyarországon. Az átviteli rendszerirányító MAVIR frissített adatgyűjtése szerint már idén október elejére ennél ötödével több, 7 218 megawatt beépített teljesítménnyel bírtak a hazánkban működő naperőművek - jelentette be hivatalos Facebook-oldalán kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Ennek legnagyobb hányadát az ipari létesítmények adják, kapacitásuk megközelítette és várhatóan már ebben a hónapban túlnövi a 4 000 megawattot. A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) ehhez kis híján 2600, a saját célra termelők pedig további 650 megawattot tesznek hozzá. A többnyire családi otthonoknál üzemelő HMKE-kből már 283 ezernél is több van, számuk 2021 végéhez képest bőven megduplázódott. A több mint 20 ezer támogatott kérelemnél tartó Napenergia plusz program érdemben hozzájárul a 300 ezres darabszám eléréséhez.

Magyarország ezzel belátható időn belül eljut a korábbi becslések alapján szintén 2030-ra kalkulált állomány másfélszereséig - emelte ki a minisztérium. A különböző méretű erőműveket egybevéve a hazai napenergia kapacitások 55 százaléka 2022 óta létesült. A borongósabb szeptember nem hozott újabb ipari napelemes termelési csúcsot, a rekord változatlanul az idén augusztusban mért 3 338 megawatt. A tavalyi legmagasabb értéküket (2 731 megawatt) 2024-ben már közel 1 500 negyedórában, ha úgy tetszik, 15 napon át múlták felül a nagyobb fotovoltaikus rendszerek. Az EM szerint bizonyosra vehető, hogy 2022 és 2023 után idén is 1 000 megawattnál többel bővülnek a hazai napenergia kapacitások.

Magyarország Európa legjobbjai közé tartozik azzal, hogy a hazai napelemes csúcstermelés megfelelő időjárási körülmények között a villamosenergia-fogyasztás több mint kilenctizedét képes fedezni. A magyar naperőművek aránya az áramtermelésben tavaly Chile és Görögország a harmadik legnagyobb volt a világon. Kiemelték: a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv az elért előrehaladásra építve az eddigi várakozás kétszeresével, 12 000 megawattal számol 2030-ra napelemes összteljesítményben.

A zöldenergia termelése mellett a kormány a tárolásában is többféle kezdeményezéssel segíti a családokat és a vállalkozásokat összesen 260 milliárd forint értékben. A nem időjárásfüggő megújulók térnyerését szolgálja a többi között a geotermikus energia fokozott kiaknázását célzó intézkedéseket összegző Nemzeti földhő hasznosítási koncepció.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. október 8. 14:45
A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző ameri...
MEDIA1  |  2024. október 8. 13:49
Megváltoztatta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Törvényszék korábbi, elsőfokú ítél...
Kiszámoló  |  2024. október 7. 14:09
Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fiz...
Holdblog  |  2024. október 7. 08:00
Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növén...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 8. kedd
Koppány
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 8. 15:02