business financial concept with stock market graph chart indicator screen monitor

Óriási lendületben a magyar tőzsde: szárnyal a BUX, hasítanak a legnépszerűbb részvények

2024. október 1. 16:33

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe, a BUX, szeptemberben új erőre kapva folytatta az előző hónapokban látott emelkedést: a mutató 73 896,18 ponton zárt, amely 1,4 százalékos növekedést jelent augusztushoz képest. Az azonnali részvénypiac forgalma 209,47 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 9,97 milliárd forintnak felel meg. A legnépszerűbb részvényeknek ebben a hónapban az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL bizonyultak, 117,4, 36,4 és 26,8 milliárd forint értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Concorde, a Wood & Company és az ERSTE emelkedett ki.

Szeptemberben a globális tőkepiacokat továbbra is vegyes hangulat jellemezte. Az amerikai piacokon az inflációval és a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatos aggodalmak vezették a befektetők döntéseit, ami az S&P 500 és a Nasdaq indexek hullámzó teljesítményében is tükröződött. Az energiaárak emelkedése és a geopolitikai feszültségek is hozzájárultak a volatilitáshoz. Európában a vezető indexek mérsékelt növekedést mutattak, azonban a német gazdasági lassulás és az energiafüggőség továbbra is kihívást jelentett. Kínában a gazdasági növekedés továbbra is lassú maradt, azonban a piacok stabilizáció jeleit mutatták, főként a kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések hatására.

A hazai tőkepiacon ezzel szemben ismét elindult a növekedés, a BUX index szeptemberben 73 896,18 ponton zárt, amely 1,4 százalékkal haladta meg az előző havi záróértéket. A hónap során a napi rekordérték is ismét megdőlt, szeptember 26. napján 74 905,79 ponton zárt az index. A BÉT év elején indított, új részvénymutatói szintén pozitív hónapot zárhattak: a CETOP NTR 1 558,69 ponton, míg az XTEND index 1 521,37 ponton zárt.

Szeptemberben is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb volumenű kereskedés, 117,4 milliárd forint értékben. A bankpapírt a Richter Gedeon követte, 36,4 milliárd forinttal, illetve harmadik helyen a MOL végzett 26,8 milliárd forinttal. A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a VERTIKAL kiemelkedően teljesített, különösen erős hónapot zárva, 23 százalékos növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 209,47 milliárd forintot tett ki szeptemberben, amely a napi átlagot tekintve 9,97 milliárd forintot jelent.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szeptember a kereskedési aktivitáson túlmutatóan is izgalmas eseményeket hozott a Budapesti Értéktőzsdén. A 4iG szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte 20 éves jubileumát a tőzsdén. A hónapban a BÉT Mentor program képzési napja egy ELITE workshop keretében bővült ki, ugyanis a BÉT 2024-ben megújítja partnerségét az Euronext tőzsdecsoporthoz tartozó ELITE programmal, amely a növekedésorientált vállalatokat támogatja sokrétű szolgáltatásokkal. Továbbá, a BÉT és a Raiffeisen Bank stratégiai együttműködési megállapodást kötött a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek támogatására.

A befektetési szolgáltatók között szeptemberben a Concorde zárt az élen 122,5 milliárd forinttal, akit a Wood & Company és az ERSTE követett, 106,2 és 69,2 milliárd forinttal.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. október 1. 15:36
A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez...
MEDIA1  |  2024. október 1. 15:22
Érkezik annak a reality-nek a folytatása, ami dúsgazdag fiatalok életébe enged betekintést.
Kiszámoló  |  2024. október 1. 14:00
Október elseje van, elindult a pénzváltásra kivetett adóemelés is. Mostantól minden készpénzváltásra...
Holdblog  |  2024. szeptember 30. 14:24
Az első generációs bioüzemanyagok hatékonysága megkérdőjelezhető, de a második generáció már piacot...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 1. kedd
Malvin
40. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?