17 °C Budapest
Euro coins close up

Nem jött ki a matek: elszámolta magát a magyar kormány, hol az ígért GDP-növekedés?

2024. augusztus 6. 10:14

A magyar gazdaság 2024 első negyedévében tapasztalt rövid fellendülés után a második negyedévben a GDP 0,2%-kal csökkent az előző három hónaphoz képest. Az éves szintű növekedés ugyan 1,5%-os volt, de az előzetes adatok csalódást keltő belső keresletre utalnak. Az ING friss elemzése szerint a szolgáltatások voltak a törékeny fellendülés elsődleges hajtóereje. A kormány által várt 1,8-2,2%-os bővülésnél is alacsonyabb lehet a növekedés 2024-ben. A BNP Paribas szerint bár szükséges lenne egy költségvetési stimulus, a büdzsé állapota ezt nem teszi lehetővé - jelentette a Portfolio.

A tavalyi év során a magyar kormány még 4%-os vagy annál magasabb növekedést remélt, amit áprilisban lefelé módosítottak. A gyenge utolsó negyedéves GDP-adatok és a januári részadatok eloszlatták a gyors felpattanás reményét. Az éves átlagos növekedést befolyásolta az előző év végi teljesítmény, így az áthúzódó hatás kisebb lett. Emellett a lakossági fogyasztás és az export növekedése is elmaradt a várakozásoktól.

Az Európai Bizottság tavalyi 2,4%-os GDP-előrejelzését tette magáévá a kormány, míg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter idén már csak 1,8-2%-os teljes éves várakozásokról beszélt. Az ING elemzése ennél is pesszimistább: mindössze 1,5%-ot prognosztizálnak az egész évre.

A gyenge magyar adatokat főként Németország rosszabb teljesítményével magyarázzák: különösen a két ország feldolgozóiparának és járműgyártási alágazatának vergődése okozott problémát. Az ING szerint májusban havi szinten 1,1%-kal, éves szinten pedig 4,9%-kal csökkent az ipari termelés Magyarországon. A gyenge külső kereslet hozzájárult a kilátások romlásához; a teljes rendelésállomány éves összevetésben 23,9%-kal csökkent.

Ennek ellenére tartós külkereskedelmi többlet várható 2024 folyamán. Májusban például 1 milliárd eurós kereskedelmi többlet keletkezett: míg az export 4,8%-kal csökkent január és május között, addig az import dinamikája elmaradt ettől. Júniusban is hasonlóan magas volt a külkereskedelmi többlet (1,1 milliárd euró), bár az export értéke euróban számolva visszaesett.

Az ING szerint decemberre jelentős mértékben nőhet a folyó fizetési mérleg többlete. Ugyanakkor a lakossági fogyasztás továbbra sem mutat élénkülést; ezt részben az inflációs időszak miatt megjelenő óvatossági motívummal magyarázzák. Májusban mindössze 0,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi szinten és csak 3,6%-kal éves szinten.

A munkaerőpiacon viszont egyelőre nincsenek problémák: júniusban például javult a munkanélküliségi ráta (4,3%). A bérek növekedése májusban éves szinten gyorsult (14,8%), ami potenciális kockázatot jelenthet az inflációra nézve. Júniusban enyhén csökkent az infláció (3,7%), de hosszú idő után először emelkedett újra a maginflációs ráta. Az ING várakozásai szerint mindkét mutató jelentősen emelkedik majd decemberre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyitottabbnak tűnik további kamatcsökkentésekre; két további 25 bázispontos csökkentést prognosztizálnak év végére (6,25%). A Fed-helyzet változásai és alacsonyabb inflációs kilátások megnyitották az utat ezek előtt. A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt szükséges lenne gazdasági stimulust adni olcsó hitelekkel vagy állami támogatásokkal. Júniusban azonban már jelentős költségvetési hiány volt tapasztalható (108 milliárd forint), így nincs mozgástér ilyen intézkedésekre.

Az ING várakozásai szerint év végére GDP-arányosan akár 5% is lehet a hiány mértéke. A BNP Paribas elemzése szerint már idén átlépheti ez arány akár a GDP 70%-át is.

Az Európai Bizottság javaslatára túlzottdeficit-eljárás indult Magyarországgal szemben júliusban. Ez aggodalomra adhat okot annak ellenére is hogy rövid és középtávon fenntartható marad az államadósság. A forint jelentősen gyengült az euróval szemben; december végére valószínűleg átlépheti majd ezt határt – véli BNP Paribas –, részben államadóssággal kapcsolatos aggodalmak miatt. Összességében tehát számos tényező befolyásolja negatívan Magyarország gazdasági kilátásait: gyenge belső kereslet mellett külső piacokon is nehézségekkel kell szembenézniük vállalatainknak; miközben költségvetési mozgástér korlátozott marad rövid távon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?