Spoons and spatulas on display in the supermarket

Döbbenetes mi derült ki a fekete konyhai eszközökről: ha ilyened van, inkább dobd ki

2024. október 16. 17:41

Egy új tanulmány riasztó eredményeket tárt fel a fekete műanyagok égésgátló-tartalmával kapcsolatban. A kutatás szerint a gyermekjátékokban, ételhordó edényekben, konyhai eszközökben és élelmiszerüzletekben használt fekete színű műanyagok veszélyes mennyiségű mérgező égésgátlót tartalmazhatnak, amelyek az elektronikus hulladékok újrahasznosítása során kerülhetnek a termékekbe- számolt be a CNN.

A Toxic-Free Future környezetvédelmi szervezet és az amszterdami Vrije Universiteit Élet és Környezet Intézete által végzett kutatás eredményeit a Chemosphere című folyóiratban tették közzé. A tanulmány vezető szerzője, Megan Liu szerint a vizsgált termékek közül a gyermekek által használt fekete műanyag kalózpiramis-gyöngyökben találták a legmagasabb égésgátló-koncentrációt.

"Az a bizonyos termék 22 800 ppm összes égésgátlót tartalmazott - ez majdnem 3%-os tömegarányt jelent" - nyilatkozta Liu. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek gyakran több napon keresztül játszanak ugyanazokkal a játékokkal, ami növeli az expozíció kockázatát.

A kutatók szerint a fogyasztási cikkekben talált legveszélyesebb égésgátló anyagok megegyeznek azokkal, amelyeket a televíziók és más elektronikus eszközök burkolataiban használnak. Liu szerint ez arra utal, hogy a szennyeződés az elektronikai hulladékok nem megfelelő újrahasznosítása során következhet be.

A tanulmány egyik legaggasztóbb felfedezése egy fekete műanyag szusitálcához kapcsolódik, amelyben 11 900 ppm (a ppm jelentése „pars per million”, egy olyan érték, amely meghatározza a részecskék számát összesen 1 millió részecskében) dekabróm-difenil-étert (decaBDE) találtak. Ez az égésgátló a polibrómozott difenil-éterek (PBDE) osztályába tartozik, amelyeket korábban összefüggésbe hoztak különböző egészségügyi problémákkal, köztük rákos megbetegedésekkel.

Linda Birnbaum toxikológus, a Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományos Intézet és a Nemzeti Toxikológiai Program korábbi igazgatója aggodalmát fejezte ki a felfedezésekkel kapcsolatban. "Különösen aggasztó volt, hogy olyan retardánsokat találtak, amelyeket már nem szabadna használni" - mondta Birnbaum, aki nem vett részt a tanulmányban.

Az Amerikai Kémiai Tanács szerint az égésgátló anyagok használata az elektronikus eszközökben hozzájárul a tűzesetek megelőzéséhez. Az iparági szervezet, a North American Flame Retardant Alliance (NAFRA) azonban kritizálta a tanulmányt, mondván, hogy az nem veszi figyelembe a tényleges expozíciós szinteket és útvonalakat.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértők szerint a fogyasztók több módon is csökkenthetik az égésgátló anyagoknak való kitettségüket. Liu azt javasolja, hogy cseréljék le a műanyag konyhai eszközöket rozsdamentes acélra, és kerüljék a fekete műanyag használatát élelmiszerekkel érintkező felületeken. Birnbaum hozzátette, hogy az ételt azonnal át kell helyezni üveg, rozsdamentes acél vagy kerámia edénybe a fekete műanyag tárolókból.

A tanulmány rávilágít arra, hogy szükség van olyan kormányzati és vállalati politikára, amely korlátozza a káros vegyi anyagok, köztük az égésgátlók használatát. Liu szerint ez elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan újrahasznosíthassuk a tárgyakat anélkül, hogy aggódnunk kellene a vegyi szennyeződés és az egészségünk miatt.

Fekete az ételekben is?

A Halloween feltartóztathatatlanul betört Magyarországra is, és erre természetesen az élelmiszeripari szereplők is minden évben reagálnak. A boltok polcain találhatunk fekete majonézt, tésztát és krémtúrót is, és egyre gyakrabban láthatjuk felbukkanni a termékeket az influenszereknél. A Pénzcentrum videoblogjának, a CashTagnek legújabb részében megkóstoltuk őket, és szakértővel beszéltük át, mekkora létjogosultsága van az extrém módon színezett élelmiszereknek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02