16 °C Budapest
Comforting hand on shoulder of man

Ezt sokan nem tudják a rettegett népbetegségről: azonnal fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod

2024. október 15. 12:17

A demenciában szenvedő betegek egy részénél a nap bizonyos szakaszaiban zavarodottság és dezorientáltság jelentkezhet: ezt a jelenséget nevezik a szakemberek "sundowning"-nak, avagy "naplemente szindrómának". A tünetegyüttes általában késő délután vagy kora este jelentkezik, és akár órákig is eltarthat. Bár a jelenség pontos oka még nem ismert, a szakértők szerint összefüggésben állhat a cirkadián ritmus zavarával - számolt be róla a Huffpost.

A naplemente szindróma a demenciában szenvedők mintegy 20%-át érinti. April Krowel neuropszichológus szerint a tünetek jelentkezését jellemzően nem maga a beteg, hanem az őt gondozó személyek veszik észre, ugyanis ilyenkor megváltozik a viselkedése és a mentális állapota.

Nem tudják, hol vannak, hol élnek, nem érzik magukat biztonságban, ami szorongást kelt bennük, ez pedig nyugtalansághoz és ingerlékenységhez vezethet

- magyarázta Krowel.

Dr. Victor Diaz, az Orlando Health Neuroscience Institute neurológusa hozzátette, hogy a tünetek betegenként egyediek lehetnek, és akár alvászavart is okozhatnak.

A hozzátartozók gyakran arról számolnak be, hogy beteg éjszakánként bolyong, nem alszik, sokszor felcseréli a nappalt az éjszakával

- mondta a neurológus.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Naplemente szindróma vagy delírium?

A szakértők hangsúlyozzák továbbá azt is, hogy fontos megkülönböztetni a naplemente szindrómát a delíriumtól, amely súlyos, akár életveszélyes állapotot is jelezhet. Míg a naplemente szindróma rendszeresen egy meghatározott napszakban jelentkezik, a delírium hirtelen, bármikor felléphet.

A tünetek enyhítésére több módszer is létezik

Fontos, hogy a beteg rendszerezett napi rutint alakítson ki és tartsa is be azt, valamint, hogy megőrizzük a környezete stabilitását. A gyógyszerek típusának és időzítésének felülvizsgálata, a fájdalom és szorongás megfelelő kezelése, valamint a helyiség megfelelő megvilágításának biztosítása szintén segíthetnek. Diaz kiemelte a napfény fontosságát is:

A napfénynek való kitettség hiánya bizonyítottan ronthatja a naplemente szindróma tüneteit

Továbbá szerinte az alvásminőség javítása és a túlstimuláló környezet elkerülése is hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez. A szakértők mindemellett azt tanácsolják, hogy ha valaki naplemente szindrómára gyanakszik egy szeretténél, mindenképpen konzultáljon egy orvossal a megfelelő kezelés és támogatás érdekében. A gondozók empátiája és türelme kulcsfontosságú tényező a tünetek kezelése és a betegek segítése során.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?