21 °C Budapest
Closeup portré gyönyörű fiatal lány dohányzó e-cigaretta

Ezt szívják a magyarok: rekordot döntöttünk a hevítéses dohánytermékek piacán

2024. szeptember 22. 15:35

A dohánytermékek fogyasztási szokásai jelentős átalakuláson mennek keresztül Magyarországon. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által közölt adatok alapján a hagyományos cigaretták és a hevítéses dohánytermékek közötti különbség egyre csökken, miközben a cigarettafogyasztás továbbra is mérséklődik, bár kisebb ütemben, mint az előző években- írja a 24.hu.

A hevítéses dohánytermékek népszerűsége folyamatosan növekszik. Az eladási adatok azt mutatják, hogy 2024 nyarán már közel 300 millió szálat értékesítettek havonta ezekből a termékekből, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Ez a szám különösen figyelemre méltó, ha összehasonlítjuk a 2020 januári 38,3 millió szálas eladással.

Az éves adatok is jól szemléltetik a növekvő tendenciát:

  • 2020-ban 802 millió szál
  • 2021-ben 1594 millió szál
  • 2022-ben 2591 millió szál
  • 2023-ban 3007 millió szál hevítéses dohánytermék fogyott

Az idei év első nyolc hónapjában már 2245 millió szálat értékesítettek, ami arra enged következtetni, hogy 2024-ben újabb rekord születhet, akár 3300-3400 millió szálat is elérve.

Ezzel szemben a hagyományos cigaretták fogyasztása továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Bár a nyári hónapokban általában megnő a kereslet, összességében évről évre kevesebb fogy belőlük. Az előző évhez képest havi szinten 10-20 millió szállal csökkent az értékesítés, ami éves szinten jelentős visszaesést jelent. A 2020-as adatokhoz viszonyítva havonta átlagosan 150-200 millió szállal, azaz 7,5 millió dobozzal kevesebb cigaretta fogy.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A finomra vágott fogyasztási dohány iránti kereslet is jelentősen csökkent. Az előző évhez képest havonta 20-30 tonnával, a 2020-as adatokhoz viszonyítva pedig 80-100 tonnával kevesebbet vásárolnak a fogyasztók. Ez 20-25 százalékos visszaesést jelent a korábbi 300-400 tonnás havi értékesítéshez képest. Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák az illegális úton beszerzett dohánytermékeket. A dohányipari feketekereskedelem 2024-ben jelentősen megnövekedett, ami árnyalja a hivatalos statisztikákat.

A jövő évre vonatkozóan változások várhatók, mivel a jellegzetes ízű hevítéses dohánytermékeket is kivonják a forgalomból. A korábbi tapasztalatok alapján azonban ez várhatóan nem fog tömeges leszokáshoz vezetni, inkább arra lehet számítani, hogy a fogyasztók új alternatívákat keresnek majd.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 22. vasárnap
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 22. 16:08