Előlnézet egy nő, aki szorongásos rohamban szenved a város utcáján

Nagyon könnyen belecsúszhatnak ebbe a magyarok: ezt azonnal hagyd abba, mert nagy lehet a baj

2024. augusztus 17. 19:05

Az ausztráliai Newcastle-i Egyetem kutatói által készített új tanulmány szerint a szorongással küzdő embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia az életkor előrehaladtával. A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban közzétett vizsgálatban 2132, 60 és 81 év közötti ember vett részt, akiket 10 éven keresztül követtek nyomon - jelentette a HuffPost.

Az egyik ausztrál egyetem által készített kutatás megállapította, hogy a krónikus szorongásban szenvedő embereknél 2,8-szor, az újonnan kialakuló szorongásban szenvedőknél pedig 3,2-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint azoknál, akik nem számoltak be ezekről az állapotokról.

Dr. Gregory Bix, a New Orleans-i Tulane Egyetem Klinikai Idegtudományi Kutatóközpontjának igazgatója szerint a szorongás összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel és az agysejtek károsodásával. "Ha a vérnyomás kezeletlenül és krónikusan emelkedik, akkor az agy károsodik, ami kognitív hanyatláshoz és demenciához vezethet" - mondta.

A kutatók rámutattak, hogy a szorongó emberekre nagyobb valószínűséggel jellemzőek olyan viselkedési formák is, mint a testmozgás hiánya, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás, amelyek végső soron szintén demenciához vezethetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Joseé Muldrew, engedélyezett szakmai tanácsadó szerint fontos azonosítani és csökkenteni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak az általános szorongáshoz. Javasolja a naplóírást, a testünkre való odafigyelést és a kiváltó okok azonosítását egyaránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?