23 °C Budapest
Computer generated image of monkeypox virus, WHO has agreed on new names for monkeypox virus variants, as part of ongoing efforts to align the names of the monkeypox disease, virus and variants—or clades—with current best practices.

Megszólalt a magyar virológus a majomhimlőről: valójában ekkora veszélyben vagyunk

2024. augusztus 16. 12:05

Az mpox (korábban majomhimlőként ismert) járványt, amely aggodalomra ad okot a gyors terjedése és magas halálozási aránya miatt. Rusvai Miklós virológus szerint a majomhimlőhöz szoros kontaktus kell: egy háztartásban kell élni vagy ennél is intimebb kapcsolat, hiszen a fertőződések 60 százaléka szexuális úton terjed. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Afrika egyes részein kitört mpox (korábban majomhimlőként ismert) járványt, amely aggodalomra ad okot a gyors terjedése és magas halálozási aránya miatt.

A járvány különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságban okozott jelentős károkat, ahol legalább 450 ember halálát okozta, és a betegség tovább terjedt Közép- és Kelet-Afrika más részeire is.

Most a himlő elleni védekezésben a vakcinákat használják, ami azért érdekes, mert a himlő ellen tilos vakcinázni, de a veszélyezhet lehetővé teszi, így felszabadították bizonyos országokban a vakcina-használatot, ezzel pedig meg tudják akadályozni az endémiásan terjedő majomhimlőt például a Kongói Köztársaságban 

mondta el az Economixnek Rusvai Miklós virológus, majd hozzátette

A majomhimlőhöz szoros kontaktus kell: egy háztartásban kell élni vagy ennél is intimebb kapcsolat, hiszen a fertőződések 60 százaléka szexuális úton terjed. Ezért, ha valaki szexturizmus céljából utazna most Afrikába, annak azt ajánlom, hogy feltétlen halassza el az útját

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– húzza alá a szakértő. 

Aggasztó az Afrikán kívüli terjedés

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus, arra figyelmeztetett, hogy a vírus Afrikán kívüli terjedése is aggasztó lehet, és hangsúlyozta, hogy összehangolt nemzetközi válaszlépések szükségesek a járvány megfékezéséhez. A WHO aggodalmát különösen az új változat, az 1-es klád növekvő elterjedése és annak magas halálozási aránya váltotta ki, amely a megbetegedettek akár 10%-át is megölheti.

A vírus megelőzésének kulcsa a vakcinázás, különösen a veszélyeztetett csoportok esetében. A járvány megállítása érdekében a WHO és más szervezetek folytatják az oltási kampányokat, hogy megfékezzék a vírus további terjedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25