Szomorú öregasszony. Depressziós magányos idős hölgy alzheimerrel, demenciával, memóriavesztéssel vagy magányossággal. Idős személy néz ki az otthoni ablakon. Beteg beteg rendellenességgel. Elgondolkodó nagymama. Gyászoló özvegyasszony

Itt lehet a válasz a súlyos népbetegségre: magyarok százezreinek az élete lehet könnyebb

2024. augusztus 14. 17:44

A demenciakutatás területén az elmúlt években jelentős előrelépések történtek. Ma már létezik olyan vérvizsgálat, amely az esetek 90%-ában pontosan diagnosztizálja az Alzheimer-kórt. Emellett egyre többet tudunk azokról a tényezőkről - köztük számos életmódbeli szokásról -, amelyek növelik a betegség kockázatát. A The Lancet nevű orvosi folyóiratban nemrég megjelent tanulmány két új, módosítható kockázati tényezőt azonosított - közölte a HuffPost.

A The Lancet Bizottsághoz tartozó kutatók által közzétett új demenciáról szóló jelentés szerint a 40 év utáni magas koleszterinszint és a kezeletlen látásvesztés is növeli a demencia kialakulásának esélyét. Ezzel 14-re bővült azon módosítható kockázati tényezők listája, amelyekről ismert, hogy hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

A korábban azonosított 12 tényező között szerepel többek között a fizikai inaktivitás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a légszennyezés, a fejsérülés, a ritkább társadalmi kapcsolatok és az alacsonyabb iskolázottság. A jelentés szerint ez a 14 tényező a demenciás esetek 49%-áért felelős világszerte.

Dr. Arman Fesharaki-Zadeh, a Yale Medicine viselkedési neurológusa és neuropszichiátere szerint "ennek sok mechanisztikus értelme van". Hozzátette: "A szerencsétlenek és a betegek nem tudták, hogy az emberi egészséget nem lehet megmenteni: "Sok ilyen tényező nagyon összefügg egymással."

A szakember rámutatott, hogy a látásvesztés gyakoribb azoknál, akiknek metabolikus kockázati tényezőik vannak, például magas vérnyomás vagy rosszul szabályozott cukorbetegség. Emellett a látás az elsődleges érzékszervünk, és ha nem látunk tisztán, kevésbé valószínű, hogy időt töltünk olyan agyműködést elősegítő tevékenységekkel, mint a rejtvényfejtés vagy az olvasás.

A magas LDL-koleszterin (az úgynevezett rossz koleszterin) a szív és az agy vérereinek megkeményedéséhez vezethet. Ez megnehezítheti az oxigén bejutását az agyba, ami idővel az idegsejtek károsodásához vezethet.

A demencia pedig lényegében az idegsejtek pusztulásának végterméke, tehát egy neurodegeneratív folyamat

- magyarázta Fesharaki-Zadeh.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakember hangsúlyozta az alapellátó orvosok és a szakrendelések közötti együttműködés fontosságát. Egy jó háziorvos, aki érti az egészségi állapotunkat és hajlandó megosztani a vonatkozó információkat a szakorvosokkal, segíthet abban, hogy időben felismerjük és kezeljük a kockázati tényezőket.

Fesharaki-Zadeh szerint az életmódbeli változtatásokra a lehető legkorábban, de legalább középkorban kell összpontosítani, nem pedig akkor, amikor már a demencia kezd megjelenni. "A demenciák akár 40%-a potenciálisan megelőzhető" - tette hozzá, bár megjegyezte, hogy a betegség genetikai eredetű is lehet.

A szakember szerint soha nem késő változtatni és korrigálni, akár fiatal, látszólag egészséges emberről van szó, akár idősebb korúról, vagy olyanról, akinél már diagnosztizálták a demenciát.

Az agyunk rendkívül képlékeny. Tehát ha bármikor úgy döntünk, hogy egészséges életmódbeli változtatásokat hajtunk végre, az agyunk reagálni fog rá, és egészségesebb lesz tőle

- zárta gondolatait a neurológus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?