sick woman alone sitting on the bed of a hospital room looking out the window seen from behind

Sosemlátott vérteszttel szűrhetik ki a rettegett rákfajtát: ez tízezernyi magyar életét is megmenthetné

2024. július 30. 19:44

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal jóváhagyott egy a vastag- és végbélrák kimutatására szolgáló vértesztet.

A Guardant Health bejelentette, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta a vastag- és végbélrák kimutatására szolgáló vérvizsgálatát. A vállalat részvényárfolyma 3,4%-kal emelkedett a hírre, így hétfőn 34,13 dolláron zártak. A tesztet 45 éves és idősebb felnőttek számára engedélyezték, akiknél átlagos kockázat áll fenn a vastagbélrák kialakulására - írja a Reuters.

A kolonoszkópia jelenlegstandardnak számít a vastagbélrák szűrésében. Azonban sokan nem mennek el erre az eljárásra különböző okokból, például a vizsgálat kellemetlensége miatt. Erre jelenthet megoldást a Guardant Shield néven ismert tesztje, amely már 2022 óta elérhető az Egyesült Államokban laboratóriumok számára 895 dolláros, azaz mostani árfolyamon több mint 325 ezer forintos önköltségi áron. Azonban eddig az amerikai egészségbiztosítás nem fedezte ezt a költséget.

Az FDA dokumentumai szerint egy tanulmány kimutatta, hogy a Guardant Shield tesztje a vastagbélrák esetek 83%-át felismeri.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?