A group of lit candles on a blueish floor background in a church

Gyász! Elhunyt a magyar virológus: rengeteget köszönhet neki a szakma, az ország is

2024. július 20. 20:14

Elhunyt Dr. Jankovics István virológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (Jogelődje Országos Közegészségügyi Intézet, Országos Epidemiológiai Központ) osztályvezető főorvosa - közölte az NNGYK.

Dr. Jankovics István az egyetem elvégzése után kezdte meg pályafutását az Országos Közegészségügyi Intézetnél. Rövid megszakítással nyugdíjazásáig ott, illetve a jogutód intézményekben (Országos Epidemiológiai Központ, Nemzeti Népegészségügyi Központ) dolgozott. A légúti vírusok, elsősorban az influenzavírus vizsgálatának szentelte életét. Meghatározó szerepet játszott a légúti vírusok korszerű diagnosztikájában, az influenza oltóanyagok kutatásában, előállításában és ellenőrzésében.

1980-tól Dr. Takátsy Gyula vezetésével részt vett az influenza elleni oltóanyag előállításában és ellenőrzésében, majd 1988-tól már ő irányította az ezzel kapcsolatos munkákat. 2005-2011 között az Országos Epidemiológiai Központ, Légúti Vírus Osztályának osztályvezető főorvosa volt, a 2006-ban megépült Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot is ő vezette.

1986-ban a bécsi egyetem virológia tanszékén, 1989-ben a párizsi Pasteur Intézetben a biotechnológiai osztályon, 1991-ben Washingtonban dolgozott, ahol az influenza oltóanyag gyártását, ellenőrzését és a minőségbiztosítás működését tanulmányozta.

A WHO Nemzeti Influenza Központja és az Influenza és Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma vezetőjeként mindig arra törekedett, hogy országos szinten biztosítsa a laboratóriumi hátteret a diagnosztikus és a surveillance vizsgálatokhoz.

Dr. Jankovics István 69 éves volt. Halálával nagy veszteség érte a hazai virológus-társadalmat - írták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Dr. Jankovics Istvánt saját halottjának tekinti, minden munkatársa tisztelettel és szeretettel őrzi meg emlékét.

A hiteles tájékoztatás volt a szívügye

Azon kivételes hazai szakemberek közé tartozott, akik legalább olyan fontosnak tartották a lakosság hiteles és részletes tájékoztatását, mint a járványügyi védekezés egyéb formáit. Nevével sokáig csak a szűkebben vett szakterületét érintő influenzajárványok, a szezonális járványok mellett azok egzotikusabb testvérei, például a 2005-ös madárinfluenza vagy a 2009-es, sertésinfluenzának is nevezett H1N1-járvány felbukkanása idején lehetett találkozni. Ez akkor változott meg, amikor a covidjárvány első hullámát a magyar kormány elsősorban hírzárlattal, az információk elhallgatásával vagy kozmetikázásával igyekezett kezelni - emlékezik munkásságáról a Qubit.

Miután a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen megszerezte az általános orvosi diplomáját, Jankovics doktor 1979-ben az OEK-ben (akkor még Országos Közegészségügyi Intézet) helyezkedett el, és néhány évvel később már ő irányította az influenza elleni védőoltások gyártását. Bécsben virológiai, Párizsban és az Egyesült Államokban pedig biotechnológiai tanulmányokat folytatott, az ő irányításával hozták létre az első olyan magyarországi influenzatörzsbankot, amely a gyógyszerkönyvi előírásoknak is megfelelt, majd 2005-ben Jankovics doktor vezetésével dolgozták ki a világ első, humán megbetegedések ellen is hatékonyan védő madárinfluenza elleni vakcináját is. Nyugdíjazása után Hidvégi Máté biokémikussal fejlesztett tumorellenes rákterápiás módszert - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?