16 °C Budapest
Szentendre, Hungary -  Amazing aerial view about the Belgrade serbian orthodox cathedral and St. Johns Parish Church in the heart of the city.

Rosszul jár, aki továbbra is kivár az adásvétellel? Így alakulhatnak a kamatok és lakásárak

2024. március 20. 09:11

Kétszer annyi lakáshitelt igényeltek januárban a magyarok, mint egy évvel korábban. Ez köszönhető az új támogatásoknak és a jelentősen csökkenő piaci kamatszintnek is. De mi várható: meddig csökkenhetnek még a hitelkamatok? Érdemes gyorsan lépni, vagy inkább kivárni a lakásvásárlással? - teszi fel a kérdést a Bankmonitor.

A hitelpiac végre fellendülőben van, ezt támasztja alá az MNB statisztikája is: 2024 januárjában 82,1 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződést a magyarok. Csak összehasonlításképpen ez az érték egy évvel korábban még 40,8 milliárd forint volt! De minek köszönhető a hitelvolumen megduplázódása? Az okok között mindenképpen meg kell említeni az átalakuló lakástámogatási rendszert. A kivezetésre kerülő és újonnan induló kedvezmények ugyanis egyértelműen felpörgették a hitelpiacot.

Vannak azonban, akik jelenleg semmilyen lakástámogatási elemre nem jogosultak. Számukra jó hír, hogy a piaci kamatozású lakáskölcsönök „ára” érdemben csökkent az elmúlt évben. Mindez oldalazó, stagnáló lakásárak mellett történt. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy mindez érdemben csökkenő infláció mellett, alapvetően javuló gazdasági környezetben történt - írja a Bankmonitor szakértője.

Azt írják: a lakásárak érdemi emelkedésétől például nem kell tartani, várhatóan az infláció alatti áremelkedés lesz a lakáspiacon. Ugyanakkor komoly gazdasági változás nélkül a hitelkamatok újabb esésével sem lehet kalkulálni. Emiatt tehát nem érdemes halogatni a lakásvásárlást. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a lakáspiac egyáltalán nem homogén, az egyes vevők, eladók, régiók és ingatlanok helyzete más és más - hívják fel a figyelmet.

Új lehetőséget hozott a CSOK Plusz

Sokan az utolsó pillanatban még kihasználták a CSOK támogatást azok közül, akik a 2024-ben induló CSOK Pluszra már nem voltak jogosultak, ezt mutatják a januári számadatok. Jó eséllyel a februári, március hitelvolumen is magasan lesz, ami viszont már valóban az új támogatott hitelnek, a CSOK Plusznak lesz betudható. Azok a családok ugyanis kivártak, akiknek az új rendszer a kedvezőbb.

Azt tudni kell, hogy a két kedvezmény alapvető feltételei eltérőek: a CSOK Pluszt csak gyermeket vállaló házaspárok vehetik igénybe. Továbbá általános szabály, hogy a feleség nem lehet idősebb igényléskor 40 évesnél. (Ez alól átmenetileg kivételt képez az az eset, ha már úton van a baba.) A korábbi CSOK-ot meglévő gyermekekre egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők is felvehették.

A piaci hitelkamatok érdemi csökkenése kifejezetten jó hír azok számára, akik nem jogosultak semmilyen lakástámogatásra. Márpedig ez a kamatcsökkenés jelentős volt az elmúlt időszakban. Egy év alatt az új lakáshitelek törlesztőrészlete 16,1-16,4%-kal csökkent, ami 20 év alatt még a legkisebb hitelösszeg esetében is több millió forint megtakarítást eredményez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők szerint továbbá közel változatlan lakásárak mellett mintegy 5-6 millió forinttal magasabb kölcsönösszeg felvételére lehet jogosult egy átlagos magyar most, mint egy évvel korábban. Az tehát már egyértelműen látható, hogy a piaci lakáshitelre várók érdemben jobb helyzetben vannak jelenleg, mint korábban. A kérdés az, hogy érdemes-e tovább várniuk. A felvetés alapvetően jogos, hiszen a piaci kamatok további csökkenése javíthatna a vevők helyzetén,

jelen körülmények között azonban nem reális, hogy a közeljövőben visszatérjen a 3 évvel ezelőtti kamatszint.

Érdemes-e várnia az eladóknak? Alapvetően ez is egy jogos kérdés, az új lakástámogatások és a csökkenő hitelkamatok a korábbi tapasztalatok alapján felhajtották a lakásárakat, ami kedvező az eladók számára. A jelen helyzet azonban más: a piaci hitelkamatok további csökkenése nem várható, így itt további árfelhajtó hatására nem lehet számítani. Igaz, a lakástámogatási rendszerben ugyan megjelent a CSOK Plusz, ugyanakkor el is tűnt a klasszikus CSOK. Márpedig a korábbi lakástámogatást kihasználók mintegy kétharmada meglévő gyermekei után vette fel a kedvezményt, ők nem felelnének meg az új támogatás szabályainak - írják.

A Bankmonitor számításai szerint az adásvételi szerződések száma az idei évben érdemben emelkedni fog, ugyanakkor a lakásárak dinamikus növekedésére nem lehet számítani. Emiatt az eladóknak sem érdemes feltétlenül kivárniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem