Young couple, who is expecting twins, assembling a baby crib in their bedroom.

Súlyos dolog derült ki a családtámogatásokról: tényleg kifogyóban a szufla, mi lesz így a magyarokkal?

2024. március 12. 10:18

Noha a magyar döntéshozók az utóbbbi időben gyakran hangoztatják, hogy beállt a demográfiai fordulat, ez a hivatalos statisztikák szerint korántsincs így. Ráadásul ezen az elmúlt években a családtámogatási rendszer elérhető konstrukciói sem tudtak segíteni, hiszen az emberek a magyar gazdaság megtorpanásából adódóan hátat fordítottak a hitelezési piacnak.

Idén januárban összesen 6650 gyermek született, ami 2023 ugyanezen időszakához képest 12 százalékos csökkenést jelentett – közölte az eddigi legfrissebb adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Eszerint ugyanebben az időszakban jelentős javulás csupán a házasságkötések esetében volt elkönyvelhető, melyek aránya 37 százalékkal növekedett.

A kimutatás szerint tavaly február és idén január között 84 298 gyermek született, ami 5111-gyel, azaz 5,7 százalékkal volt kevesebb a megelőző 12 havinál. Mindeközben a KSH adatai szerint ebben az időszakban 50 599 pár kötött házasságot, ami 12 371-gyel, vagyis 20 százalékkal volt kevesebb az előző 12 hónapban mértnél.

De vajon hogyan hatottak ezekre az adatokra a magyar családtámogatási rendszerben elérhető konstrukciók, és azok népszerűsége mennyire jelentős a hazai hitelpiacon? A Pénzcentrum többek között ennek járt utána. 

A támogatások megdobták a születésszámot

„Az elmúlt 3 évben a támogatott hitelkonstrukciók voltak a legnépszerűbb termékek a hitelpiacon, melynek hátterében a kedvező kamatozás, illetékmentesség és az egyedi felhasználhatóság áll” – közölte a Pénzcentrum megkeresésére Varga Tamás pénzügyi szakértő. Hozzátette, a különböző családtámogatási eszközök népszerűsége ezen felül annak volt köszönhető, hogy a tavalyi évben a lakáshitelek kamatai – a jegybanki alapkamat és a birs mutató mértékéből adódóan – magasan, 9-10 százalékon tetőztek.

Hozzátette, a jelenlegi családtámogatási termékeket az emberek szemszögéből jónak, a hitelintézetek szemszögéből ugyanakkor csak egy szükségszerű rosszként lehet értékelni.

Mert a konstrukciók a lakhatást képesek ugyan megoldani, és elérhetővé teszik az ingatlanvásárlást, de elterelik a lakosság figyelmét a bankok saját termékeitől.

Az utóbbi időben ráadásul a családtámogatási programok vesztettek erejükből, és már nem olyan mértékben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mint amiről az előzetes tervek szóltak

– hívta fel a figyelmet Varga Tamás, aki kijelentését konkrét adatokkal is igyekezett alátámasztani. Elmondása szerint 2020-ban összesen 3 ezerrel több gyermek született, mint egy évvel korábban, 2016 óta pedig több mint 100 ezer gyermek születését vállalták az igénylők. A tendencia ugyanakkor 2021-ről 2022-re a KSH eddigi legfrissebb statisztikája szerint jelentős mértékben, több mint 4,5 ezerrel csökkent.

Ez következhet a családtámogatások

Így tehát az államnak bele kell húznia, ha azt szeretné, hogy a fiatalok éljenek a különböző családtámogatási konstrukciók adta lehetőséggel. Ezzel pedig úgy tűnik, a döntéshozók is tisztában vannak, hiszen idénre két konstrukció feltételeit is megváltoztatták, aminek részleteit Fülöp Norbert, a Bankmonitor pénzügyi szakértője osztotta meg a Pénzcentrummal.

A szakember kifejtette, a Babaváró hitelt az igénylők többsége lakáscélra fordítja, és egy lakáshitelnél részben vagy egészben önerő is lehet. Ehhez alapvetően két szabálynak kell jelenleg megfelelni: ha a Babaváró és a lakáshitel igénylése között kevesebb mint 90 nap telik el, akkor a Babaváró 75 százaléka önerővé válhat, a maradék rész pedig hitelnek minősül. Ha azonban ennél több idő telik el, akkor a Babaváró 2024 januárjától 11 millió forintra módosult maximálisan igényelhető összege teljes egészében önerőnek minősülhet. Ami azért lényeges, mert a bank legfeljebb az ingatlan értékének 80 százalékát hitelezi meg, vagyis egy 100 milliós ingatannál legfeljebb 80 millió forint lehet a hitel.

A konstrukciónál további változást jelentett, hogy idéntől az igénylés maximális korhatára 30 évre módosult, ami alól kivételt csak azok jelentenek, akiknél 2024-ben már úton van a baba. Ezzel jelentősen leszűkült a Babavárót igénylők köre, miután korábban a párok nagyjából 60 százalékánál a feleség 30 évnél idősebb volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta.

Ezzel párhuzamosan a CSOK szabályai is jelentősen megváltoztak, mellyel kapcsolatban Fülöp Norbert felhívta a figyelmet, hogy a konstrukción már ideje volt változtatni, hiszen a vissza nem térítendő CSOK támogatás és a mellé igényelhető CSOK hitel pénzügyi előnye az elmúlt években jelentősen devalválódott.

Ugyanis miközben a lakásárak jelentősen nőttek, és nem ritkák az 1 millió forintnál drágább négyzetméterárak, addig a támogatás és a hitel összege nem változott

– magyarázta, majd a 2024-től élő új szabályokat is ismertette. Szerinte a legfontosabb változást az jelenti, hogy eddig a támogatást már meglévő gyerekre házasok, élettársak és egyedülálló szülők is igényelhették, addig a megújult CSOK Plusz hitelhez már legalább egy gyereket vállalni kell, és azt kizárólag házasok igényelhetik. 

Emellett amíg a CSOK korábban támagatásként volt jelen a családtámogatások körében, addig most egy kedvező kamatozású (maximum 3 százalék) hitelhez juthatnak hozzá a családok 1, 2, illetve 3 gyereknél 15, 30 és 50 millió forint értékben. A tőketartozás ebben az esetben is csökkenthető, ennek mértéke további vállalt gyermekenként 10 millió forint.

A nagy kérdés, hogy mindezen a változások összességében hogyan befolyásolják majd az igénylési kedvet. Hiszen az utóbbi időben sokat emlegetett „demográfiai fordulat” csak az érme egyik oldalát jelentik, a másik azonban igencsak baljós képet tár elénk. Nemrég ugyanis kiderült, hogy Magyarország gazdasága a recesszióban rekedt, a GDP tavaly IV. negyedéves értéke a nyers adatok szerint az előző negyedévekkel egyetemben stagnált, és szezonálisan és naptárhatással kiigazítva is csak egy nagyon szerény, 0,5 százalékos bővülést mutatott éves alapon. Emellett tavaly a kormány és a pénzpiac egyaránt azzal szembesült, hogy a recesszióból adódóan a lakossági hitelezés gyakorlatilag a földbe állt, és bár a kabinet év közben próbált javítani a helyzeten (pl.: önkéntes kamatplafon), de a fordulat összességében mégis elmaradt.

Mint ahogy a demográfiai mutatók terén beszédesek a legfrissebb halálozási adatok is.

A statisztika szerint ugyanis összesen 11 723 fő vesztette életét, ami ugyan 1,1 százalékkal, 134 fővel kevesebb volt, mint 2023 januárjában, ugyanakkor a természetes fogyás a 2023. januári 4305-tel szemben 5073 fő volt. A tavaly február és idén január közötti adatokból pedig az derült ki, hogy ebben az időszakban 127 066-an haltak meg, ami 8009-cel, azaz 5,9 százalékkal volt kevesebb, mint a megelőző 12 hónapban. Így a magyar demográfiai fordulat egyelőre úgy tűnik, hogy várat magára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem