Bekeményít a PSZÁF, jön a Pénzügyi Békéltető Testület

Pénzcentrum
2010. szeptember 8. 11:50

A korábbinál sokkal fajsúlyosabbá válik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységében a fogyasztóvédelmi terület - közölte egy mai sajtótájékoztatón Szász Károly, az intézmény ez év július 1-je óta hivatalban lévő elnöke. A PSZÁF célja a proaktív, felvilágosító és ügyfélbarát fogyasztóvédelem, a pénzügyi fogyasztói viták gyors rendezésére pedig felállítják a PSZÁF mellett működő Pénzügyi Békéltető Testületeket. A PSZÁF részt vesz egy, az egyoldalú szerződésmódosítások teljes tiltását jelentő jogszabály előkészítésében is.

A PSZÁF új fogyasztóvédelmi stratégiával rendelkezik, ennek egyik legsarkalatosabb pontja, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben valódi fogyasztóvédelemmel szeretne foglalkozni a jövőben - fogalmazott az elnök. Az új stratégiához szeptember 1-je óta új szervezeti struktúra párosul, ennek fő eleme, hogy a szervezet többi területéhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi vizsgálati és határozathozatali területek különválnak egymástól. A fogyasztóvédelmi stratégia egyúttal teljesebb eszközrendszerrel fog rendelkezni - mondta.

Balogh László alelnök szerint a legutóbbi időben különleges hangsúlyt nyert a fogyasztóvédelem szerte a világon. Amerika és Nagy-Britannia a közelmúltban külön intézményt állított fel a fogyasztóvédelemre - utalt a nemzetközi példákra. Nem csak a termékek, de a szerződések jogi háttere is rendkívül bonyolulttá vált mára, a fogyasztó segítségre szorul. A PSZÁF prudenciális jogköre és fogyasztóvédelmi feladatai egymást kiegészítik, nem ellentétesek, a cél az ügyfél elégedetté és tájékozottá tétele tisztességes és ügyfélbarát módon - hangsúlyozta.

A fogyasztóvédelem területén proaktív, felvilágosító és ügyfélbarát munkát szeretne végezni a PSZÁF a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók közötti aszimmetria kiküszöbölésére. A probléma megoldásának elsődleges színtere a fogyasztóbarát szolgáltató - részben meggyőzéssel, részben jogszabályalkotással és szabályozással szeretné ezt elérni a PSZÁF. Olyan jogszabályt készített elő ezért a PSZÁF, melynek révén külön fogyasztóvédelmi felelősnek kell lennie minden egyes szolgáltatónál. További lépéseket is tesz a szervezet: a pénzügyi fogyasztói viták gyors rendezésének lehetőségeit a PSZÁF mellett a Pénzügyi Békéltető Testület felállításával szeretnék megteremteni. Újabb és újabb jogszabály-kezdeményezésekre is számítani kell a PSZÁF részéről - derült ki Balogh szavaiból.

Siklósi Máté ügyvezető igazgató szerint a PSZÁF szerkezetátalakításának irányvonalát leginkább az ügyfélszolgálat szimbolizálja. Szerepe megerősödött, feladatkörét pontosabban meghatározták, a panaszok egyablakos rendszerben kezelhetők. Az első félévben 106 ezerre rúgó ügyfélpanaszból a PSZÁF ügyfélszolgálatához 19 500 ügyfélpanasz futott be, ezek közül 6188 esetben indult felügyeleti eljárás. Továbbra sem lesz lehetőség a PSZÁF-nél egyéni jogérvényesítésre, tájékoztatást viszont ilyen igény esetén is tudnak nyújtani az ügyfeleknek. Létrehozzák ezen túlmenően a Pénzügyi Békéltető Testületet, amely gyors, hatékony és olcsó lehetőséget teremt az egyedi érdekérvényesítésre is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt hetek pénzügyi szervezetekre kiszabott bírságai közül az Allianz Bankra, az AXA-ra és a Porsche Bankra kiszabott bírságokat említette Siklósi, utóbbi a Magatartási Kódex megszegése miatt született első bírság volt. Az új intézkedések között szerepel, hogy a PSZÁF megújítja tájékoztató kiadványait: rövidebb, mindenki által érthető, figyelemfelkeltő kiadványokat fognak megjelentetni, és a PSZÁF honlapja is megújul. Utóbbi egyedülálló szolgáltatása a hitel- és lízingválasztó program, amely kötelező adatszolgáltatás alapján részletes információval szolgál az ügyfelek számára.

Azzal kapcsolatban, hogy a devizahiteleseket milyen intézkedéssel segítené a PSZÁF (mint ismeretes, a deviza-középárfolyam használatával kapcsolatos javaslatot nyújtottak be az illetékes minisztériumnak), Szász Károly felhívta a figyelmet: nem szeretné, ha bárki abba az illúzióba ringatná magát, hogy az állam megsegíti. A megoldási javaslatokról azért sem szeretnének a konkrét lépésekig sokat beszélni, mert minden ilyen beszéd ezt a képzetet erősíti. Mindenkinek teljesítenie kell szerződés szerinti kötelezettségét, ez az ügyfelek mellett a pénzügyi szolgáltatókra is igaz - hangsúlyozta. Közölte: a PSZÁF egy olyan jogszabály előkészítésében is részt vesz, mely kifejezetten tiltaná az egyoldalú szerződésmódosításokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem