Fájó ütést vitt be Michelle Obama Donald Trumpnak: ezen dőlhet el az amerikai választás?

Fájó ütést vitt be Michelle Obama Donald Trumpnak: ezen dőlhet el az amerikai választás?

2024. október 27. 15:58

Michelle Obama Michiganben, egy fontos csatatér államban szólította fel az amerikaiakat, hogy védjék meg az országot Donald Trump újbóli megválasztásának „veszélyeitől”, és szavazzanak Kamala Harrisre - „nyilvánvaló mentális hanyatlásnak” nevezte a republikánus jelölt megnyilvánulásait. Közben Trump támogatói előtt arra ígértet tett, hogy fellendíti Michigan gazdaságát, és különösen az arab-amerikai szavazók támogatásában lát lehetőséget a választás megfordítására.

Michelle Obama, a korábbi first lady, első alkalommal lépett fel a kampány során Kamala Harris alelnök oldalán, és arra buzdította az amerikaiakat, hogy szavazzanak a demokrata jelöltre, hogy megvédjék az országot Donald Trump „veszélyeitől”. A Michiganben elmondott heves beszédében - ez egy kulcsfontosságú csatatér állam - Obama azt mondta, hogy a választás „aggasztóan szoros” - írja tudósításában a BBC.

Egy másik michigani eseményen Donald Trump megígérte, hogy új életet lehel az állam autóiparába, és találkozott arab-amerikaiakkal, akikről azt mondta, hogy „megfordíthatják a választást”. A közvélemény-kutatások szerint a két jelölt szoros versenyt folytat Michiganben, Harris pedig rendkívül szűk előnnyel bír 10 nappal a november 5-i választás előtt.

A 15 elektori szavazattal rendelkező állam döntő előnyt jelenthet bármelyik jelölt számára. Joe Biden 2020-ban szűk, 2,78%-os többséggel nyerte meg Michigant - körülbelül 150 000 szavazattal - ami segítette őt a elnöki székbe jutásában. 2016-ban az állam Trumpnak kedvezett, szintén szoros, 0,23%-os különbséggel Hillary Clintonnal szemben.

Obama több ezer fős tömeg előtt számos megjegyzést tett Trumpra, „szeszélyes viselkedésnek” és „nyilvánvaló mentális hanyatlásnak” nevezte megnyilvánulásait. Beszéde nagy része a Trump-adminisztrációval kapcsolatos „valódi félelemre” összpontosított, és elmondta a lelkes szavazóknak, hogy úgy véli, Kamala Harris megválasztásának elmulasztása halálos következményekkel járhat. Sok abortuszjog-érvényesítő aktivista aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az abortusztilalmak fenyegetik a nők életét azáltal, hogy megtagadják tőlük az életmentő orvosi kezeléseket.

Mélyen aggaszt, hogy olyan sokan hisznek azok hazugságainak, akiknek nincsenek a szívükön a mi érdekeink, viszont a csúfság mindannyiunk életét érinteni fogja

- mondta Michelle Obama. Beszédében Harris nagyrészt megismételte Obama megjegyzéseit, és elmondta a fiatal, Z-generációs szavazóknak, hogy megérti, miért lehetnek „türelmetlenek” a változás iránt. „Azt szeretném mondani, hogy látom önöket, és látom az erejüket” - mondta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Trump saját eseményén nagyrészt a bevándorlásról, az energiáról és a gazdaságról szóló gyakori kampányígéreteire összpontosított. A színpadon számos arab-amerikai és muszlim közösségi vezető is csatlakozott hozzá, köztük Dearborn Heights polgármestere, Bill Bazzi.

Trump elmondta, hogy hiszi, hogy az arab-amerikai szavazók „megfordíthatják a választást”. Az állam az 'Uncommitted' mozgalom otthona, amely nem támogatja Trumpot, de nem is támogatja Harris-t sem, mivel szerintük nem áll ki határozottabban Izrael mellett a gázai háború alatt, például fegyvertilalomra vonatkozó kötelezettségvállalással. A demokraták eseményén azonban néhány szavazó elmondta, hogy sokkal inkább az abortuszjogokkal és azzal kapcsolatos észlelésekkel foglalkoznak, hogy Trump „antidemokratikus”, mint a külföldi konfliktusokkal.

Egy helyi a BBC szerint elmondta, hogy a legfőbb motivációja ebben a választásban az, hogy a női rokonai biztonságban legyenek, és ők irányíthassák a testüket és a jövőjüket. Véleménye szerint más problémák másodlagosak a nők egészségével és biztonságával, valamint „jogukkal arra, hogy úgy éljenek, ahogy akarnak”.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 27. vasárnap
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 27. 16:13