17 °C Budapest
Palm Beach, 2024. július 12.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországnak is fájhat Trump legújabb terve: erre készül, ha újra megválasztják

2024. október 16. 09:50

Megválasztása esetén jelentősen emelné az importvámokat Donald Trump, a nem az USA-ban gyártott autók esetében ez 100 százalékos lenne. Ez közvetetten elég negatívan hathat a magyar autógyárakra is.

Megválasztása esetén jelentősen emelné az importvámokat Donald Trump, a volt elnök erről a Bloombergnek beszélt. Mint kifejtette: célja visszavinni az amerikai cégek termelését az USA-ba, ehhez adócsökkentést is bevezetne. Trump választási programja szerint 10 százalékos importvámot vetnének ki minden árura, a Kínából származó behozatalra 60 százalékot, az Egyesült Államokon kívül gyártott autókra pedig 100 százalékos vám kivetését tervezik.

Trump America First nevű programja kapcsán korábban Virovácz Péter, az ING vezető elemzője azt mondta a Pénzcentrumnak: ezt már a volt elnök előző ciklusában is alkalmazták, a vámok hatására megromlottak az EU-val és Kínával is a gazdasági kapcsolatok. A szakértő szerint van arra esély, hogy Trump elnöksége már az első hónapoktól terhet rak a magyar gazdaságra is, de hogy milyen mértékben és pontosan hogyan érezzük majd meg, az egyelőre legalábbis kérdéses.

Amennyiben Trump lesz az elnök, és tényleg 100 százalékos vámot vet ki a külföldön gyártott autókra, azt a német autóiparnak igencsak kitett Magyarország is megérezheti. Ennek kapcsán Virovácz Péter korábban azt mondta: a védővámokkal azok a termékek, amelyekre ezt kivetik, komoly versenyhátrányba fognak kerülni, ráadásul a kínai autók az állami támogatások segítségével még így is árversenyt jelentenek az európai termékeknek.

Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?