15 °C Budapest
Élénk vörös és zöld sarki fény a nyírfaerdő felett az alaszkai Fairbanksben.

Kiderült az igazság a mesés égi jelenségről: egyre gyakrabban látni Magyarországon is, ez az oka

2024. október 14. 12:44

Az északi fény egyre gyakrabban látható az Egyesült Államokban, köszönhetően a Nap fokozott aktivitásának. A jelenség itt korábban ritkaságszámba ment, mostanában viszont rendszeresen megfigyelhető az ország nagy részén. A szakértők szerint ez összefügg a Nap 11 éves ciklusának jelenlegi csúcspontjával, ami várhatóan még hónapokig tartó látványos égi jelenségeket eredményezhet - közölte a BBC.

Az Aurora Borealis - közismertebb nevén az északi fény - csütörtök éjjel ismét lenyűgöző színekben pompázott az Egyesült Államok felett. A jelenség, amely egykor csak az északi sarkkör közelében volt megfigyelhető, most már az ország délebbi területein is látható.

A NASA közleménye szerint a Nap jelenleg a 11 éves napciklus "maximumán" van. "Legcsendesebb idején a Nap napminimumban van; a napmaximum idején a Nap fényes kitörésekkel és napkitörésekkel lángol" - olvasható a közleményben. Ez a ciklus, amely 2019-ben kezdődött, várhatóan jövőre éri el csúcspontját.

A jelenlegi látványos égi jelenségeket okozó napkitörések október 8-án kezdődtek, amikor egy hatalmas napfolt tört ki a Nap felszínén. Ez a folyamat elektromos töltésű részecskék áramát indította el a Föld felé, amit napszélnek nevezünk. Az északi fény akkor keletkezik, amikor ezek a töltött részecskék a Föld légkörében lévő gázokkal ütköznek a mágneses pólusok környékén.

A napciklus maximuma idején megnő a napfoltok száma, ami több koronakidobódást eredményez. Ezek a kidobódások töltött részecskéket küldenek a Földre, létrehozva a sarki fényjelenségeket. Bár ezek általában az északi sarkkör közelében figyelhetők meg, erős naptevékenység esetén nagyobb területre is kiterjedhetnek.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértők szerint a Nap jelenlegi magas aktivitása miatt nagy az esély arra, hogy az elkövetkező hónapokban több hasonló jelenséget figyelhetünk meg. Az északi fény megfigyeléséhez azonban fontos, hogy sötét, mesterséges fényforrásoktól távoli helyen tartózkodjunk, és felhőtlen égbolt alatt legyünk.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?