17 °C Budapest
Bámulatos, mire képes a mesterséges intelligencia: most ősi civilizáció nyomait fedezte fel az AI

Bámulatos, mire képes a mesterséges intelligencia: most ősi civilizáció nyomait fedezte fel az AI

MTI
2024. szeptember 24. 18:32

Több száz újabb, csak madártávlatból látható talajrajzot fedeztek fel a régészek a mesterséges intelligencia segítségével a perui Nazca-sivatagban.

A 2000 éves Nazca-vonalak tulajdonképpen óriási rajzok, amelyek növényeket és állatokat ábrázolnak, de csak a levegőből, magasról láthatók. Kultúrtörténeti jelentőségük miatt 1994-ben felvették az UNESCO világörökségi helyszínei közé. Az új felfedezést az tette lehetővé, hogy a tudósok megtanítottak egy mesterséges intelligencia modellt a helyszínről készült légi felvételek értelmezésére.

Az így talált új Nazca-vonalak vagy geoglifák - a föld felszínén kialakított ábrák - kisebbek, de ősibbek a korábban felfedezetteknél. A mesterséges intelligencia közreműködésével 303 emberalakot és állatokat ábrázoló geoglifát fedeztek fel. A kutatók több mint 2600 órát töltöttek a felvételek tanulmányozásával, és a helyszíni vizsgálatokkal. A kutatáson dolgozó Karsten Lambers elmondta, hogy a mesterséges intelligenciával nagy lépést tettek előre, hiszen a Nazca-régió geoglifáinak teljes térképe még nem készült el.

Az újonnan megtalált talajrajzok közül néhány emberáldozatra utal, mivel azok levágott fejeket, és késsel felfegyverzett orkákat ábrázolnak. Mint a terület szakértője, a japán Szakai Maszato professzor rámutatott: a Nazca-korszakból származó kerámiákon láthatók olyan rajzok, amelyeken orkák késsel fejeznek le embereket. Tehát az orkákat olyan lényekként ábrázolták, amelyek emberáldozatot mutattak be. A kutatók szerint további csaknem ezer, mesterséges intelligencia által kiszűrt lehetséges talajrajzot kell még a terepen megvizsgálniuk.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?