22 °C Budapest
Soldiers lining up for the annual New York City Veterans Day Parade

A magyar haderő fejlesztése kulcsfontosságú: de nem amiatt, amit sokan gondolnak

2024. szeptember 24. 09:44

Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint, bár nem zárható ki, hogy Oroszország megtámadja Európát, ennek valószínűsége alacsony. Hozzátette, hogy Európának nem egy esetleges orosz támadás miatt kell sürgősen megerősítenie katonai képességeit, hanem azért, hogy a nemzetközi kapcsolatokban hosszú távon hatalmi tényező maradhasson- derül ki az InfoRádió adásából. 

Andrius Kubilius, litván politikus szerint az Európai Uniónak fel kell készülnie egy potenciális orosz támadásra, de Kaiser Ferenc úgy véli, hogy Moszkva jelenleg nem képes ilyen lépésre. Az orosz–ukrán háború rávilágított arra, hogy Európa katonai képességei jelentősen meggyengültek 1991 óta, és a kontinens fegyvergyártását sürgősen fel kell pörgetni.

Az alacsony verseny miatt a fegyverek árai emelkedtek, és Európa nem tudja felvenni a versenyt az olyan nagyhatalmakkal, mint Oroszország, Kína vagy az Egyesült Államok. A modern háborúk anyagháborúvá alakulhatnak, ahol a fegyvergyártási kapacitás kiemelkedően fontos, és Európának sürgősen meg kell erősítenie ezen a téren.

A szakértő szerint az európai haderők korszerűsítése elkerülhetetlen, különösen a modern konfliktusok fényében, ahol a régi fegyverrendszerek már nem feltétlenül elégségesek. Az európai fegyvergyártás növelésén túl egy közös európai haderő létrehozása is fontos lenne, ha Európa hosszú távon nemzetközi hatalmi tényező kíván maradni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?