24 °C Budapest
A Minotaur IV rocket lifts off from NASAs Wallops Island Flight Facility, the Mid-Atlantic Regional Spaceport, into the summer sky. Viewed from neighboring Chincoteague Island, Virginia.

Brutál támadást indított Ukrajna: ez már konkrétan Moszkvát fenyegeti, mit lépnek az oroszok?

2024. szeptember 18. 12:43

Egy jelentős ukrán dróntámadás hatalmas robbanást okozott az oroszországi Tver régióban, egy nagy fegyverraktár közelében, és részleges evakuálást indított el. Közösségi médiában megosztott hitelesítetlen videók óriási lángokat mutatnak az éjszakai égbolton, míg a NASA műholdjai és földrengés-figyelő állomások is érzékelték az eseményt. A tűzoltók jelenleg is próbálják megfékezni a tüzet, áldozatokról egyelőre nincs hír.

Szerdán egy jelentős ukrán dróntámadás Oroszországban hatalmas robbanást okozott, és részleges evakuálást indított el a Tver régióban található nagy orosz fegyverraktár közelében – jelentették háborús bloggerek és néhány médium a Reuters szerint. Hitelesítetlen videók és képek terjedtek a közösségi médiában, amelyek egy hatalmas lánggömböt mutattak, amely az éjszakai égbe tört fel, és robbanások visszhangoztak egy tó felett, a Moszkvától északnyugatra, Belarusz határához közel eső régióban.

A NASA műholdjai több forrást is észleltek a helyszínen a szerda kora reggeli órákban, és földrengés-figyelő állomások enyhe földrengést észleltek a környéken. Igor Rudenya, a Tver régió kormányzója elmondta, hogy tűzoltók próbálták megfékezni a tüzet, azonban nem közölte, hogy mi égett. Az RIA állami hírügynökség 2018-as jelentése szerint Oroszország rakéták, lőszerek és robbanóanyagok tárolására épített egy arzenált Toropets városában, amelynek lakossága alig több mint 11,000 fő.

Az orosz állami média azt sugallta, hogy egy jelentős hagyományos fegyverek raktáráról van szó. Az esetleges áldozatokról nem érkezett információ. A hitelesítetlen közösségi médiában megosztott videókban látható fő robbanás mérete összhangban lehet 200-240 tonna nagy hatóerejű robbanóanyag detonációjával – mondta George William Herbert, a kaliforniai Monterey-i Középiskola Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa. A Reuters nem tudta azonnal megerősíteni, hogy az állami média által jelentett nagy fegyverraktárt érte-e találat. A védelmi minisztérium nem válaszolt a megkeresésre.

Az iskolákat és óvodákat online oktatásra helyezték át a Zapadnodvinsky járásban, amely a Toropetsky járással határos – közölte a járási adminisztráció a VKontakte hálózaton. Orosz állami hírügynökségek a védelmi minisztérium jelentésére hivatkozva arról számoltak be, hogy az orosz légvédelmi egységek 54 drónt semmisítettek meg, amelyeket Ukrajna indított öt nyugati orosz régió ellen. Regionális kormányzók nem jelentettek károkat ezekről a támadásokról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A védelmi minisztériumi jelentés azonban nem említette a Tver régiót, amely délkeleti irányban határos a moszkvai régióval. A Reuters nem tudta függetlenül megerősíteni a jelentéseket. Ukrajna részéről sem érkezett azonnali reakció. Kijev korábban kijelentette, hogy támadásai Oroszországban katonai, energetikai és közlekedési infrastruktúrákra irányulnak, amelyek kulcsfontosságúak Moszkva háborús erőfeszítései szempontjából.

Az orosz hatóságok ritkán hozzák nyilvánosságra az ukrán támadások által okozott károk teljes mértékét. Ahogy Ukrajna fokozta hazai dróngyártását az elmúlt két évben, megnövelte a támadások számát az orosz területek ellen. Ukrajna eddigi legnagyobb dróntámadása szeptemberben érte az orosz fővárost, legalább egy halálos áldozatot követelve, valamint otthonokat rombolva le és megzavarva a moszkvai repülőterek működését.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?