Árvíz a Dunán a bajorországi Regensburg melletti geislingi zsilipnél.

Újabb emberéletet követelt az árvíz: további hét ember eltűnt

MTI
2024. szeptember 16. 11:32

Halálos áldozata is van már a csehországi áradásoknak, az eltűnt személyek száma hétre emelkedett, a hatóságok számos helyen katasztrófahelyzetet hirdettek, a lakosok mentésében esetenként katonai helikopterek is részt vesznek helyi médiajelentések szerint.

Egy ember belefulladt a Krasovka folyóba az észak-morvaországi Bruntal térségében, és a rendőrség már hét eltűnt személyt tart nyilván az árvízzel összefüggésben - tájékoztatta a rendőrség főparancsnoka, Martin Vondrasek hétfőn a CRo (Český rozhlas) cseh rádióállomást. A rendőrség a hét végén még négy olyan személyt tartott eltűntként nyilván, akit elsodort az árvíz. Az árvíz- és belvíz sújtotta területeken továbbra is feszült a helyzet országszerte, nem látszanak az enyhülés jelei. Sok helyen a vízszint még mindig emelkedik. Az Elbán további árvízvédelmi művek épülnek.

A hatóságok országszerte mintegy 100 helyen hirdették ki a legmagasabb szintű árvízvédelmi figyelmeztetést. A legsúlyosabb helyzet két északkeleti régióban alakult ki, ahol az elmúlt napok legnagyobb esőzései voltak, köztük a lengyel határhoz közeli Jeszenik-hegységben. Hétfőn az egész országban további esőzésekre lehet számítani, amelyek a déli régiókban hevesek is lehetnek. Az évek óta legsúlyosabb viharokban több település, például a Jeszenik-hegységben fekvő Jeseník és a lengyel határon fekvő Krnov került víz alá. Jeseníkben a mentőszolgálatnak több száz embert kellett csónakokkal és katonai helikopterekkel kimentenie.

A víz levonulása után több helyen földcsuszamlások kockázatával is kell számolni. A Morva folyón az árhullám elérte a Prágától csaknem 200 kilométerre keletre fekvő Litovel városát, ahol egész utcák kerültek víz alá - jelentette a CTK hírügynökség. Az alig 10 ezer lakosú kisváros hatóságai felhívást intéztek a lakossághoz, hogy ne akadályozzák a mentőszolgálat munkáját. „Arra számítunk, hogy a folyó vízszintje a következő órákban tovább emelkedik” - figyelmeztetett a polgármester a közösségi médiában. A vízszint sok más helyen is emelkedett.

Az észak-csehországi Frydlant város környékén veszélyhelyzetet hirdettek. Az Elba menti Hradec Kralove településen a legmagasabb árvízvédelmi készültségi szintet léptették életb. A szászországi határhoz közeli Usti nad Labemben a nap folyamán további árvízvédelmi gátakat kellett felállítani a központ és Strekov városrész védelmére. Az Elba várhatóan szerdán tetőzik a városnál, mintegy 7,65 méteres magasságnál. „Most az életek megmentésére kell összpontosítanunk” - jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati televízióban. "A legrosszabb még nincs mögöttünk" - figyelmeztetett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kormánya hétfőn ül össze, hogy felmérje a károkat. Petr Pavel elnök optimistább hangot ütött meg, mondván: „nyilvánvaló, hogy megtanultuk a leckét az előző válságból”. Az 1997-es morvaországi árvízkatasztrófa szimbólumává vált Troubky településen eddig nem voltak komolyabb problémák, a Becva egyelőre nem lépett ki a medréből. Az 1997-es árvízben itt kilenc ember halt meg és 150 ház pusztult el.

Romániában is emberek haltak meg

A hétvége során Romániában is emberéleteket követelt az árvíz - szombaton öt halálesetről érkeztek hírek, míg vasárnap további egy halálesetet jelentettek a szomszédos országból.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17