Russian S-200 Wega - very long range, medium-to-high altitude surface-to-air missile against blue sky

Félreérthetetlen üzenetet küldött Putyin: óriási baj lesz, ha ezt a Nyugat meglépi

2024. szeptember 13. 12:02

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Nyugat közvetlenül belépne a háborúba, ha engedélyezné Ukrajnának a nyugati gyártmányú, nagy hatótávolságú rakétákkal történő támadásokat Oroszország ellen. Putyin úgy véli, hogy ez a lépés alapvetően megváltoztatná a konfliktus természetét, mivel a NATO közvetlen részvételét igényelné. Oroszország szükség esetén kész "megfelelő döntéseket" hozni, amelyekkel eddig nem részletezett intézkedéseket is tartalmazhatnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy a Nyugat közvetlenül Oroszországgal harcolna, ha engedélyezné Ukrajnának, hogy nyugati gyártmányú, nagy hatótávolságú rakétákkal támadja az orosz területeket, mivel ez a lépés megváltoztatná a konfliktus jellegét és mértékét - írja a Reuters.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta könyörög Kijev szövetségeseinek, hogy engedjék meg Ukrajnának, hogy nyugati rakétákat, köztük az amerikai hosszú hatótávolságú ATACMS és a brit Storm Shadow rakétákat használhasson az orosz területeken, hogy korlátozza Moszkva támadóképességét.

Putyin a témában eddig egyik legkeményebb nyilatkozatában azt mondta, hogy egy ilyen lépés közvetlenül a háborúba sodorná azokat az országokat, amelyek Kijevnek nagy hatótávolságú rakétákat szállítanak, mivel a műholdas célzási adatokat és a rakéták repülési pályájának tényleges programozását NATO katonai személyzetnek kellene elvégeznie, mivel Kijevnek nincs meg hozzá a megfelelő képessége.

Tehát itt nem arról van szó, hogy engedélyezik-e az ukrán rezsimnek, hogy ezekkel a fegyverekkel Oroszországot támadja vagy sem. Arról van szó, hogy a NATO-országok közvetlenül részt vesznek-e egy katonai konfliktusban vagy sem

– mondta Putyin az orosz állami televíziónak.

Ha ez a döntés megszületik, az nem jelent kevesebbet, mint a NATO-országok, az Egyesült Államok és az európai országok közvetlen részvételét az ukrajnai háborúban. Ez az ő közvetlen részvételük lesz, és ez természetesen jelentősen megváltoztatja a konfliktus lényegét, természetét

- tette hozzá. Oroszország kénytelen lenne az új fenyegetések alapján "megfelelő döntéseket" hozni, ahogy Putyin fogalmazott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem részletezte, hogy ezek az intézkedések mik lehetnek, de korábban már beszélt arról, hogy lehetősége van Oroszországnak nyugati célpontok támadására, ha ellenségeit orosz fegyverekkel látja el. Júniusban pedig arról beszélt, hogy hagyományos rakétákat telepítenének az Egyesült Államok és európai szövetségesei közelébe.

Oroszország, a világ legnagyobb nukleáris hatalma, jelenleg nukleáris doktrínájának felülvizsgálatán is dolgozik, vagyis azon, hogy milyen körülmények között alkalmazna Moszkva nukleáris fegyvereket és jelezze, hogy Oroszország kész nukleáris fegyvereket használni azokkal az országokkal szemben, amelyek "támogatják a NATO ukrajnai agresszióját." Oroszország emellett jelenleg nagyobb tengeri gyakorlatokat tart Kínával, és fontolgatja a jelentősebb árucikkek exportjára vonatkozó korlátozásokat is.

A Nyugat azt állítja, hogy arról szól a vita, hogy meg kellene-e engednie Kijevnek, hogy nagy hatótávolságú fegyvereivel Oroszországot támadja, mivel ez válasz Moszkva fokozására, amely szerintük Iránból kapott ballisztikus rakétákat. Teherán tagadta ezeket a vádakat, és "csúnya propagandának" nevezte őket.

Oroszország 2022-ben több tízezer katonával megszállta Ukrajnát, ami a hidegháború mélypontja óta a legnagyobb konfrontációt váltotta ki Oroszország és a Nyugat között. Putyin úgy véli, hogy a konfliktus része egy létezési harcnak egy hanyatló és dekadens Nyugattal, amely szerinte megalázta Oroszországot az 1989-es berlini fal leomlása után azzal, hogy betolakodott Moszkva befolyási övezetébe, beleértve Ukrajnát is. A Nyugat és Ukrajna az inváziót egy birodalmi stílusú földfoglalásként írják le, és megfogadták, hogy a csatatéren győzik le Oroszországot. Oroszország jelenleg Ukrajna területének több mint 18%-át ellenőrzi.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?