10 °C Budapest
egy ujjnyomás a hitelkártyán

Sorra tiltják be a boltok a készpénzes fizetést: ezeken a helyeken már csak kártyával lehet fizeni

2024. szeptember 9. 19:03

A nagy brit szupermarketláncok közül többen is korlátozni kezdték a készpénzes fizetés lehetőségét egyes üzleteikben. A Tesco, az Asda és a Sainsbury's bizonyos egységeiben már csak kártyával vagy érintésmentes módon lehet fizetni - tudósított az Express.co.uk.

A Tesco augusztusban jelentette be, hogy 40 brit kávézójában vezeti be a készpénzmentes fizetést. Ezekben az egységekben a vásárlók digitális önkiszolgáló képernyőkön rendelhetnek, és csak kártyával vagy mobiltelefonnal fizethetnek. Az Asda közel 270 benzinkútján szüntette meg a készpénzes fizetés lehetőségét. A vállalat közlése szerint azért döntöttek így, mert a benzinkutakon a tranzakciók több mint 90%-a már eddig is kártyával vagy érintésmentesen történt.

A Sainsbury's egyelőre nem közölte, pontosan hány üzletében nem fogadnak el készpénzt, de állításuk szerint az egységek és benzinkutak túlnyomó többségében továbbra is lehet készpénzzel fizetni. Más nagy láncok, mint az Aldi, a Morrisons, a Waitrose és a Co-Op minden üzletükben elfogadják a készpénzt és a kártyát is.

A Full Fact tényellenőrző szervezet szerint az üzleteknek jogukban áll megtagadni a készpénzes fizetést az Egyesült-Királyságban. A "törvényes fizetőeszköz" fogalma csak az adósságok rendezésére vonatkozik, az üzlettulajdonosok szabadon dönthetnek arról, milyen fizetési módokat fogadnak el.

Készpénz, mindig?

„Készpénz. Mindig” – hangzott el 2023 szeptemberében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szájából, majd nemsokkal később az is kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is tart magánál legalább néhány tízezer forintot, ha elindul hazulról. Mindez némileg meglepően hathat annak fényében, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt évtizedben kifejezetten a készpénzhasználat visszaszorítására tett – egyébként nem is sikertelen – erőfeszítéseket. Az ilyesfajta intézkedések azonban erősen megosztják az embereket.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?