10 °C Budapest
Börtön folyosó és rácsok egy elhagyatott fegyházban

Lángba borulhat az ország: nagyon kemény bűnözőket engednek el holnap idő előtt tömegesen

2024. szeptember 9. 16:44

A brit kormány új korai szabadlábra helyezési programja keretében holnap mintegy 1700 elítélt hagyhatja el idő előtt a börtönöket. A munkáspárti kabinet által bevezetett intézkedés célja a túlzsúfoltság kezelése, azonban komoly aggályokat vet fel a közbiztonság és az áldozatok védelme szempontjából - írta a Daily Mail.

A brit kormány új korai szabadlábra helyezési programja keretében holnap mintegy 1700 elítélt hagyhatja el idő előtt a börtönöket. Elviekben a börtönhatóságoknak különös gondossággal kell eljárniuk a szabadulások lebonyolításakor, mivel egyes intézményekben jelentős számú fogvatartottra vonatkozik a "kapcsolattartási tilalom" rivális bandatagokkal szemben. A lapnak nyilatkozó egy forrás szerint az erőszak elkerülése érdekében a szabadulásokat időzíteni és kis csoportokban kell végrehajtani.

Dame Diana Johnson rendészeti miniszter hangsúlyozta, hogy terveket dolgoztak ki a magas kockázatú bűnözők, köztük a családon belüli erőszakot elkövetők visszaesésének megelőzésére. "Azokat az eseteket, ahol az elsődleges bűncselekmény nem családon belüli erőszak, de tudjuk, hogy van előzménye a bűncselekménynek, átfésültük, és ezek alapján cselekszünk" - nyilatkozta.

Nicole Jacobs, a családon belüli erőszakkal foglalkozó biztos azonban aggodalmát fejezte ki, hogy az áldozatok harmada valószínűleg nem értesül majd elkövetőjük szabadulásáról. Márpedig vannak elég meredek sztorik, a lap összeszedett néhány elítéltet, akik mind holnap szabadulnak. Van itt a baretnője álakpcsát eltörő, majd folytogató elkövető, de olyan is, aki azt mondta, élvezettel töltötte el, hogy megtámadta az ex-barátnőjét, miután az szakított vele. És ez csak néhány elkövető a majd 2000-ből.

Az új rendszer szerint egyébként a rabok büntetésük 40 százalékának letöltése után szabadulhatnak, szemben a korábbi 50 százalékkal. Bár az igazságügyi tárca kizárta a programból egyes családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekményeket elkövetőket, kritikusok szerint továbbra is szabadulhatnak veszélyes bűnözők, amik potenciálisan komoly veszélyeket jelenthetnek a társadalomra.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?