12 °C Budapest
Monument of Independence in the rays of the evening sun, from the drone camera.

Megint össztűz alatt Kijev: brutális támadásba lendült Oroszország

2024. szeptember 7. 15:30

Oroszország összesen 67 Shahed drónt indított egy tömeges éjszakai támadás során, amelyek közül az ukrán légierő 58-at lelőtt. A drónok roncsai Kijev központjában, a parlament épülete mellett is landoltak, ahol ritkán jutnak el ilyen mélyen orosz fegyverek.

Az ukrán légierő szombaton közölte, hogy Oroszország összesen 67 hosszú hatótávolságú Shahed drónt indított egy éjszakai támadás során, amelyek közül 58-at sikerült lelőni. A légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett nyilatkozatában elmondta, hogy 11 ukrán régióban léptek akcióba a légvédelmi egységek. A drónok roncsait a főváros, Kijev parlamenti épülete mellett találták meg, amit a törvényhozás külön közleményben is megerősített hivatalos Telegram oldalán, néhány fényképpel kiegészítve - írja a Reuters.

Ritka, hogy orosz rakéta vagy drón ilyen messzire jusson Kijev központjába, mivel a várost egy szovjet kori és nyugati adományozású légvédelmi rendszerekből álló hálózat védi. A városközpontban lévő dombtetőn fekvő kormányzati negyed talán Ukrajna legjobban védett helyszíne, mivel itt található az elnöki hivatal, a kormány és a központi bank is. A Telegramon közzétett képeken legalább négy roncsdarab látható a parlamenti épület közelében szétszórva. Az egyik darab az épület főbejáratának lépcsőinél feküdt, míg egy másik fémdarab szilánkokkal volt tele.

A Reuters tudósítói szombaton hajnali 3 óra után robbanásokat hallottak Kijevben, amelyek közül néhány hangosan visszhangzott a város központjában, felébresztve a lakókat. 2022 februárjában indított inváziója óta Moszkva több ezer rakétát és Shahed drónt lőtt ki Ukrajnára. Az iráni tervezésű drónt Oroszország 2022 szeptembere óta használja olcsóbb, jobban bevethető alternatívaként a rakéták helyett, amelyek drágábbak és nehezebben gyárthatók.

A Shahed légcsavaros meghajtással kevesebb mint 200 km/órás sebességgel repül, de a hagyományos légvédelmi rendszerek számára nehéz követni, mivel alacsonyan repül, és jóval kevesebb hőt bocsát ki, mint egy rakéta. Kijev légierője szerint a drónokat két orosz határ menti régióból, valamint az orosz megszállás alatt álló Krím félszigetről indították.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?