14 °C Budapest
german flag on german bundestag

Tragikus késes támadás Németországban: ezt lehet tudni most a támadóról

MTI
2024. augusztus 24. 08:10

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek pénteken késő este a németországi Solingenben, amikor egy férfi a városi ünnepségen válogatás nélkül járókelőket szúrt le egy késsel. Médiabeszámolók szerint a sebesültek közül kilencen életveszélyes állapotban vannak.

Az észak-rajna-vesztfáliai város fennállásának 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen történt a támadás a késő esti órákban. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt, helikoptereket is bevetettek, de egyelőre nem fogták el a késelőt.

Az eset a belvárosban egy piactéren történt, ahol a koncertek számára szabadtéri színpadot állítottak fel. A környéket lezárták, a résztvevőket arra kérték, hogy hagyják el az érintett területet. Beszámolók szerint több ezer ember hagyta el a helyszínt. A város fennállásának 650. évfordulója alkalmából pénteken kezdődött fesztivál vasárnapig tartott volna, de a késelés miatt félbe szakadt.

Még keresik a németországi késes támadás gyanúsítottját

Szombat kora reggel még mindig keresték azt a gyanúsítottat, aki péntek este a németországi Solingenben leszúrt három embert és sokakat megsebesített. A rendőrség szóvivője szombaton azt mondta, hogy nyolcan megsérültek, közülük öten súlyosan. A gyanúsított szökésben van, hollétéről nincs információ.

A helyszínre érkezett Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány belügyminisztere, aki azt mondta, hogy a gyanúsított indítéka ismeretlen. Korábban a Bild című újság arról számolt be, hogy a támadó válogatás nélkül cselekedett. A városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen történt a támadás a péntek késő esti órákban.

A rendőrség szóvivője szombaton közölte, hogy a sebesültek száma nyolc, közülük ötnek súlyos az állapota. A gyanúsítottról nagyon kevés információ áll rendelkezésre, hollétéről semmi. Olaf Scholz német kancellár kifejezte megdöbbenését a késes támadás miatt, és hangsúlyozta, hogy "az elkövetőt gyorsan el kell fogni, és a törvény teljes szigorával le kell rá sújtani". "A solingeni támadás szörnyű bűneset, teljesen felzaklatott. Gyászoljuk az áldozatokat és együttérzünk a családjukkal. A sebesülteknek mielőbbi felépülést kívánok - írta Scholz az X-en.

Nancy Faeser belügyminiszter - szintén az X-en - kijelentette: a német hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elfogják a brutális támadás elkövetőjét, és tisztázzák a bűncselekmény indítékát. A miniszter a szövetségi kormány támogatásáról biztosította Észak-Rajna-Vesztfália rendőrségét munkájában. Hozzáfűzte, hogy az ügyben folyamatos kapcsolatban áll Herbert Reul tartományi belügyminiszterrel.

Frank-Walter Steinmeier német elnök is hasonlókat írt közleményében, mint a kancellár. "Fogjunk össze a gyűlölet és az erőszak ellen!" - tette hozzá. Korábban a Bild című újság arról számolt be, hogy a támadó találomra választotta ki áldozatait.

Philipp Müller, a városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség egyik szervezője a péntek késő este történt támadás után a színpadról arra kérte az embereket, hogy próbálják megőrizni nyugalmukat, de "tartsák nyitva a szemüket, mert sajnos az elkövetőt még nem sikerült elfogni".

Németországban az utóbbi időben megnőtt a késes támadások száma, ami aggasztja a társadalmat. Egyelőre még csak javasolta a belügyminiszter, hogy szigorítsák a közterületen birtokolható szúró-vágó eszközökre vonatkozó szabályozást: 12 centiméteres élhosszússág helyett csak 6 centiméteres legyen megengedhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megtalálhatták a solingeni támadó kését

Megtalálhatták a Solingenben péntek este három embert halálra késelő és legkevesebb nyolc további embert megsebesítő támadó kését, de az elkövető után még mindig városszerte folyik a keresés - jelentették be a német hatóságok szombaton. Marcus Caspers, a düsseldorfi ügyészi hivatal terrorizmus elleni csoportjának szóvivője szombat délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre nem tudják kizárni, hogy terrorcselekmény történt.
Szombat reggel őrizetbe vettek egy 15 éves fiút, aki a gyanú szerint tudott a tervezett merényletről, de nem értesítette a hatóságokat - hangzott el a sajtótájékoztatón. Vizsgálják, hogy a fiúnak köze lehetett-e a támadáshoz, viszont hozzátették, hogy nem ő volt a támadó.

A rendőrség által kiadott közlemény szerint tovább folyik a támadásban megsebesült áldozatok és a szemtanúk kikérdezése. A szemtanúk az általuk készített felvételeket és más információkat online is feltölthetik a nyomozás elősegítésére létrehozott rendőrségi honlapra.

A rendőrség közlése szerint magányos elkövető után folyik a keresés. A tájékoztatón csak annyit árultak el a halálos áldozatokról, hogy egy 67 és egy 56 éves férfiról, valamint egy 56 éves nőről van szó. Thorsten Fleiss helyi rendőrparancsnok közölte: az ejtett sebek és a köztéri kamerák által készített, de nehezen kivehető felvételek alapján a támadó találomra választotta ki áldozatait, és kifejezetten a nyakukon akarta megsebesíteni őket. A támadóról viszont egyelőre nem tudnak olyan felvételt közölni, amely segítene az azonosításában - tette hozzá.

Mivel az elkövető még szökésben van, a hatóságok óvatosságra intették a gyilkosság helyszínén virágokat elhelyező gyászolókat.

Tim Kurzbach, a város polgármestere szombaton a gyilkosság helyszíne mellett tartott sajtótájékoztatót, és szintén kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Mint mondta: Solingent letaglózta a félelem és a gyász.

A Solingen városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepen a késes támadó a város főterén, egy színpad előtt álló tömegben gyilkolt meg három embert, és sebesített meg legkevesebb további nyolcat, közülük ötöt súlyosan. A támadást követően a fesztivál további rendezvényeit lefújták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?