Plaza Venezuela in foreground

Újabb elcsalt választás: érik a botrány, nem biztosítottak a hitelesség alapvető feltételei?

MTI
2024. augusztus 14. 14:03

A múlt hónapban Venezuelában rendezett választások eredményeinek kezelésénél nem biztosították a voksolás hitelességét garantáló alapvető feltételeket: az átláthatóságot és a teljességet - állapították meg az ENSZ szakértői helyi idő szerint kedd este New Yorkban közzétett jelentésükben.

A július 28-i választásról António Guterres ENSZ-főtitkár számára készített beszámoló szerint a szakértők "a jelenkori demokratikus választások szempontjából példa nélkül állónak" minősítették, hogy a választásokat követően nem hozták nyilvánosságra az egyes körzetekben leadott szavazatok számát. Úgy vélték, hogy a választási bizottság nem tett eleget sem jogi kötelezettségeinek, sem a helyi törvényi szabályozásnak.

A választási bizottság a 2013 óta hatalmon lévő Nicolás Madurót nyilvánította a voksolás győztesének, de az egyes szavazókörök tételes redményeit nem tették közzé. Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyek erőszakba torkolltak: az összecsapásoknak az országos főügyész friss közlése szerint legalább 25 halálos áldozatuk volt, további 192 ember pedig megsebesült.

A most bemutatott jelentés szerint a szóban forgó hiányosságok "negatív hatást tettek a venezuelai választópolgárok nagy részére". A szakértők azt is szóvá tették, hogy a kezdetben mutatott együttműködési készség ellenére a venezuelai választási hatóság képviselői nem biztosítottak számukra egyeztetési lehetőséget. A venezuelai külügyminisztérium a jelentésre reagálva elutasította a nemzetközi szakértők állásfoglalását, és úgy vélte, hogy a dokumentumban "hazugságok egész sora" áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?