Ukrán katonák katonai parádén. Ukrán zászló katonai egyenruhán. Ukrajna csapatai.

Megfordulhat az ukrajnai háború? Mindkét fél készül valamire, ez sorsdöntő lehet

2024. augusztus 14. 11:13

Az ukrán hadsereg a napokban merész offenzívát indított az orosz határ mentén, amely jelentős területfoglalással és az orosz erők visszaszorításával járt. A művelet új lendületet adott az ukrán háborús erőfeszítéseknek, miközben komoly kihívások elé állította az orosz védelmet - írta a BBC.

A nemrég az ukránok által végrehajtott offenzíva eredményeként több száz négyzetkilométernyi orosz terület került ukrán ellenőrzés alá, ami jelentősen növelte az ukrán csapatok morálját. Az orosz oldalon a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kurszki határvidékért felelős tisztviselő 28 ukrán ellenőrzés alatt álló településről számolt be. Emellett közel 200 ezer orosz kényszerült elhagyni otthonát a harcok miatt.

Az offenzíva előkészítésében kulcsszerepet játszottak az ukrán drónegységek. Egy ilyen egység tagja, Tomash elmondta:

Parancsot kaptunk, hogy jöjjünk ide, de nem tudtuk, hogy ez mit jelent. Előzetesen elfojtottuk az ellenség kommunikációs és megfigyelési eszközeit, hogy szabaddá tegyük az utat.

Bár a pontos területi nyereség vitatott, az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij 1000 négyzetkilométernyi elfoglalt területről beszélt. Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben azt állítja, hogy sikeresen visszaverték az ukrán előrenyomulási kísérleteket.

Az offenzíva célja nem teljesen világos, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy olyan helyszíneket vesznek célba, ahonnan Oroszország támadásokat indíthat Ukrajna ellen. Az akció mindenesetre jelentős eltérést jelent az elmúlt 18 hónap kimerítő állóháborújához képest.

Az ukrán hadsereg elit egységeket vetett be a művelethez. Egy névtelenséget kérő katona a Telegramon keresztül elmondta:

A meglepetés ereje működött. Könnyedén, kevés ellenállással hatoltunk be. Augusztus 6-án az első csoportok éjszaka több irányból is átkeltek a frontokon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A civilek helyzete ugyanakkor mindkét oldalon nehéz. Tízezreket kellett evakuálni a légicsapások és a harcok fokozódása miatt. Az ukrán katonák beszámolói szerint az orosz civilek többnyire passzívan vagy negatívan viszonyulnak hozzájuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "méltó választ" ígért az offenzívára, amely a második világháború óta az első jelentős orosz területvesztéssel járt. Ennek ellenére a határ menti ukrán településeken nem érezhető félelem.

 

Az offenzíva sikere azonban még bizonytalan. Egy ukrán katona figyelmeztetett: "A frontvonalunk már most szétrepedt a varratoknál, és nem világos, honnan fogjuk őket megszerezni." Az ukrán vezetés abban bízik, hogy az akció arra kényszeríti Oroszországot, hogy erőforrásait a saját területének védelmére összpontosítsa.

Az offenzíva kimenetele jelentősen befolyásolhatja a háború további menetét és az esetleges béketárgyalások kilátásait. Egyelőre azonban mindkét fél elszántan folytatja a harcokat, és a konfliktus gyors lezárása nem tűnik valószínűnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?