A Sierra Leonéban történt, több mint 400 halálos áldozatot követelő földcsuszamlás következményeit bemutató drónpanorámakép.

Figyelmeztetnek a tudósok: milliók halhatnak meg, ha erre nem találunk nagyon gyors megoldást

2024. augusztus 14. 13:15

Az éghajlatváltozás egyre súlyosabb következményekkel jár világszerte, és Indiában is érezteti hatását. Egy nemrégiben készült tanulmány rávilágít arra, hogy a globális felmelegedés jelentős szerepet játszott a Kerala államban bekövetkezett tragikus földcsuszamlásokban. A kutatás eredményei figyelmeztetésként szolgálnak, és sürgős cselekvésre ösztönöznek a klímaváltozás elleni küzdelemben - jelentette a Reuters.

A World Weather Attribution elnevezésű  nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az éghajlatváltozás mintegy 10%-kal erősítette fel azokat a heves esőzéseket, amelyek a múlt hónapban több mint 200 ember halálát okozó földcsuszamlásokhoz vezettek India déli részén, Kerala államban. A július 30-án a tengerparti állam Wayanad régiójában bekövetkezett katasztrófa a legsúlyosabb volt 2018 óta, amikor az áradások több mint 400 áldozatot követeltek.

A szerdán közzétett tanulmány szerint Wayanadban az egynapos monszunesők intenzitása 10 százalékkal nőtt az éghajlatváltozás következtében. Pinarayi Vijayan, Kerala államfője a váratlanul heves esőzéseket tette felelőssé a tragédiáért. Elmondása szerint a régióban 572 milliméter eső esett 48 óra alatt, ami több mint kétszerese volt az előre jelzett 204 milliméteres csapadékmennyiségnek.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább romolhat, ha nem történnek radikális változások.

Az egynapos esőzések Keralában további 4%-kal lesznek hevesebbek, ha a világ nem tér le a fosszilis tüzelőanyagokról, és a globális felmelegedés eléri a 2 Celsius-fokot

- áll a jelentésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy az éghajlatváltozás okozta csapadéknövekedés valószínűleg fokozza a jövőbeni földcsuszamlások kockázatát. A katasztrófák megelőzése érdekében több intézkedést is javasolnak, köztük az erdőirtás és a kőfejtés minimalizálását, az érzékeny, instabil lejtők megerősítését, valamint védőszerkezetek építését a veszélyeztetett területeken.

Egyes szakértők rámutattak, hogy a földcsuszamlásokat megelőző két hétben lezúduló heves esőzések mellett Kerala állam túlzott fejlődése és az ellenőrizetlen turizmus is hozzájárulhatott a katasztrófához. Maja Vahlberg, a tanulmány egyik szerzője kiemelte: az enyhítés mellett az alkalmazkodás is kulcsfontosságú. Sürgette a földcsuszamlások szigorúbb értékelését, valamint a jobb korai figyelmeztető és evakuálási rendszerek kialakítását.

A keralai földcsuszamlások csak a legutóbbi példái az Indiában egyre gyakoribbá váló időjárással kapcsolatos katasztrófáknak. A szakértők szerint ezek az események - a hőhullámoktól a szakadó esőzéseken át a ciklonokig - összefüggésbe hozhatók az éghajlatváltozással. A World Weather Attribution csoport egy korábbi jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az Ázsiában májusban tapasztalt szélsőséges hőmérsékleteket az ember okozta éghajlatváltozás súlyosbította.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?