Peking, 2024. május 16.Vlagyimir Putyin orosz (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele 75. évfordulójának és a kínai-orosz kulturális évad kezdetének alkalmából rendezett hangversenyen a pekingi Országos Elõadómûvészeti Központban 2024. május 16-án.MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszandr Rjumin

Ősi eszközökhöz folyamodhat Kína és Oroszország: egyre nagyobb a vész, nincs már mit tenni

2024. augusztus 13. 15:45

Az ukrajnai háború következtében bevezetett nyugati szankciók egyre nehezebbé teszik az Oroszország és Kína közötti kereskedelmet. A két ország ezért egy ősi kereskedelmi módszer, a cserekereskedelem (barter) felelevenítését tervezi - jelentette a Business Insider.

A tervezett barterüzletek elsősorban a mezőgazdasági termékeket érinthetik, de szóba kerültek fémek és kínai gépek cseréje is. Az üzletek akár már idén ősszel létrejöhetnek - állítják névtelen források. Egy orosz ipari cégnél dolgozó informátor szerint az orosz vállalatok már tárgyalnak ezekről az ügyletekről.

A nyugati szankciók miatt az Oroszország és Kína közötti pénzügyi tranzakciók egyre nehezebbek. A Kommerszant című orosz médium beszámolója szerint a kínai jüanban végrehajtott banki átutalások mintegy 80%-a magyarázat nélkül pattant vissza, miután hetekig elakadtak a bankok döntési folyamatai miatt. Korábban Oroszország kisebb bankokat és alternatív fizetési módokat használt a szankciók kijátszására, de az Egyesült Államok másodlagos szankciói miatt ez egyre nehezebb.

A barterkereskedelem nem igényel pénzbeli fizetést, így lehetővé tenné Oroszország és Kína számára, hogy megkerüljék a pénzügyi akadályokat. Ez nem új keletű ötlet: a Szovjetunió idején is alkalmazták ezt a módszert, különösen Kínával való kereskedelemben. Tavaly augusztusban például az afganisztáni tálib rezsim is tárgyalt Oroszországgal arról, hogy orosz kőolajtermékeket cseréljenek mazsolára, ásványi anyagokra és gyógynövényekre.

Bár vonzó lehetőségnek tűnik, a barterkereskedelem számos problémát vet fel.

"Az árukat más árukra cserélve kézzel kellene elszámolni" - mondta Alexandra Prokopenko, a Carnegie Russia Eurasia Center munkatársa - szerinte ez komoly nehézségeket okozna az automatizált könyvelési rendszereket használó nagyvállalatok számára, emellett az adóbeszedés is bonyolultabbá válna.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az orosz hatóságok más módszereken is dolgoznak a nyugati fizetési szankciók kijátszására. Az ország sürgeti az alternatív fizetési rendszereket, köztük a kriptopénzek létrehozását is.

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?