black and white photo with white dominoes with black dots, logic game

Kész, vége! Dől a klímadominó: kár az hinni, hogy még van időnk, mert egyáltalán nincsen

2024. augusztus 13. 10:28

A globális tengerszint Földünk „hőmérőjének” tekinthető, emelkedése a bolygó felmelegedését mutatja. A globális felmelegedés kezelésével kapcsolatos „még van időnk” narratívával szemben valójában már beindultak hatalmas léptékű öngerjesztő természeti folyamatok - írja Gelencsér András, a Pannon Egyetem, ELKH-PE Levegőkémiai Kutatócsoportszakértője a Portfolión.

2024 nyarán az időjárás különösen aggasztó jelenségeket produkált: soha nem látott számú és intenzitású hőhullámokat tapasztalt a lakosság világszerte. Ausztráliában apokaliptikus hőség és bozóttüzek pusztítottak tavasszal, Nyugat-Afrikában 50 °C feletti hőmérsékleteket mértek, Mekkában 1300 zarándok halt meg a hőség miatt, és a kanadai határ közelében is 36 °C fölé emelkedett a hőmérséklet. A globális klímapolitika, élén az Éghajlatváltozási Kormányközi Testülettel (IPCC), sokszor idealizált előrejelzésekkel próbálja megnyugtatni az embereket. Azonban a Föld éghajlati rendszere egy nemlineáris komplex rendszer, amely per definitionem előrejelezhetetlen - hívja fel a figyelmet a szakember. Ezért a jelenlegi klímamodellek előrejelzései gyakran inkább vágyakat tükröznek, mintsem valós eseményeket.

Az emberiség nézeteit az üvegház modellje uralja, miközben a felszíni átlaghőmérséklet trendjére összpontosítanak. Azonban a változás szempontjából releváns fizikai mennyiség az energia lenne, amely additív tulajdonságokkal rendelkezik. A Föld melegedése azért következik be, mert növekszik az üvegházhatás és csökken a sugárzásvisszaverő képesség (albedó) a csökkenő felhőzet és légszennyezettség miatt.

A többletenergia nagy része az óceánokba kerül: 91%-át ezek nyelik el, míg 3-5%-a jég olvasztására és szárazföldek melegítésére fordítódik. Mindössze 1% fűti közvetlenül a légkört. Az óceánok melegedése hőtágulással jár, ami növeli a tengerszintet. Emellett a gleccserek olvadása is hozzájárul ehhez.

Az Antarktiszon most 28 °C-kal van melegebb az éghajlati átlagnál, és a Thwaites-gleccser olvadása gyorsabb, mint amit korábban vártak. Grönland gleccserei is egyre több jeget veszítenek. Az óceánok felszíni hőmérséklete pedig már 14 hónapja meghaladja korábbi rekordokat.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint az elmúlt két évtizedben tapasztalt melegedést kétharmad részben okozta a felhőzet globális csökkenése és csak egyharmad részben a megnövekedett üvegházhatás. Ez azt bizonyítja, hogy már beindultak öngerjesztő természeti folyamatok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felhőképződéshez szükséges fizikai feltételek egyre nehezebben teljesülnek, mivel a melegedő légkör több vízgőzt képes megtartani. A vízgőz erős üvegházhatású gázként tovább fokozza a felmelegedést. Ezt az öngerjesztő folyamatot csak egy drasztikus óceáni áramlási rendszer összeomlása állíthatná meg – ami viszont éghajlati katasztrófát eredményezne.

Összességében tehát rendkívül aggasztó kilátások elé nézünk az éghajlatváltozás terén. Egy mértékadó tudományos véleménycikk szerint már most ismeretlen vizeken hajózik fősodorbeli klímapolitika jövőtérképein.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?