Group of business people having a meeting in a tech company. Creative business professionals planning a project in an office. Teamwork and collaboration in a modern workplace.

Évtizedes mítosz látszik megdőlni: mégis így juthatsz előrébb a munkahelyeden?

2024. augusztus 13. 16:45

Ha a tömeges elbocsátások, a 2008-as pénzügyi válság vagy egy globális járvány traumája közepette lépett valaki a munkaerőpiacra, akkor valószínűleg hatalmas hálát érez amiatt, hogy egyáltalán sikerült munkát találnia. A Huffington Post cike a generációk közötti attitűd-különbségekről cikkezett.

A portál által megkérdezett szakértők szerint káros, ha valaki magáévá teszi azt a fajta attitűdöt. Szerintük ugyanis az úgynevezett "hiánygondolkodás" azt eredményezheti, hogy úgy érzed, nincs irányításod a karriered felett ― és el kell fogadnod bármilyen kevés juttatást vagy feladatot, amit kapsz.

A legtöbb ember hajlamos túlságosan a bizonytalanságra koncentrálni, de vannak olyanok is, akik túlságosan elmozdulnak a másik irányba, amikor próbálnak megszabadulni ettől a bizonytalanságtól, és nem veszik észre a fejlődési lehetőségeiket.

– mondta el kérdésükre a karrier-coach Phoebe Gavin.

Jocelyn Lai, a Duolingo globális tehetségmárkájának vezetője elmondta, hogy látott már állásjelölteket, akik azt mondták, hogy a cég „szerencsés lenne, ha őket választaná,” és ez a hozzáállás visszafelé sült el. Ezzel szemben szerinte a legsikeresebb jelöltek képesek elmondani, hogy egy korábbi projekt során szerzett tapasztalataik hogyan adtak nekik ötleteket arra, hogyan tehetnék még jobbá a leendő munkaadó projektjeit.

Ha a tapasztalataidat használod fel az érveid alátámasztására, és a lehető legkonkrétabb vagy, akkor ez a hangsúlyt arra helyezi, hogy milyen hatással lennél, nem pedig arra, hogy 'csak X összeget akarok keresni'

– tette hozzá.

Ideális esetben úgy megy bele valaki egy munkatárgyalásba, hogy azt gondolja: „Szeretném, hogy ez működjön, mert szerencsések vagyunk, hogy egymásra találtunk. Szeretném itt alkalmazni a tehetségemet, hogy előre mozdítsam a céget. Ugyanakkor, kedves Cég, remélem, értékelitek a tehetségemet

- világított rá a gondolkodás problémásságára Lai.

Lai szerint a kollégákat nem kegyetlen versenytársaknak kéne tekinteni a csökkenő számú álláshelyekért, hanem szövetségeseknek. Hiszen kölcsönösen fektetnek be egymás karrierjébe, hogy együtt lépjenek előre. Felelőssé kéne tenni egymást, hiszen az ő sikerük növeli a tiétek esélyeit is.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- zárta gondolatait Lai.

Példaként hozták fel Shalane Flanagant, aki 2017-ben megnyerte a New York-i maratont. Flanagan szándékosan gyakorolt 11 csapattársával, és azzal, hogy mentorálta edzőtársait, mindannyian kijutottak az olimpiára.

A Z generáció valóban felismeri, hogy a szakszervezetek nagyszerű módot nyújtanak arra, hogy a munkatársakkal együtt dolgozzanak a jobb munkakörülmények és bérek eléréséért, mert az eredmények magukért beszélnek

– mondta Aurelia Glass, kutató a HuffPostnak.

Szerinte erre jó példa, hogy a 24 év alatti amerikai munkavállalók esetében a szakszervezeti tagság 2016 és 2021 között majdnem 15%-kal növelte keresetüket a Gazdaságpolitikai Kutatóközpont szerint.

Elyanna Calle, egy 21 éves felszolgáló Austinban, Texasban, aki egyben a Restaurant Workers United szakszervezet elnöke, első kézből tapasztalta ezt a generációs különbséget. Calle észrevette, hogy az idősebb szolgáltató munkások körében gyakran jelen van a hiánygondolkodás. Folyamatosan azt hallotta tőlük, hogy: "semmi sem fog változni." míg „a Z generáció abszolút nyitottabb a szerveződésre” – mondta.

A cikk szerint tehát megdőlni látszik az a mítosz, hogy a munkahelyek a folyamatos verseny színterei, ahol az életben maradásért folyik a harc. Éppen ellenkezőleg, az együttműködés növelheti a dolgozók biztonságát, és jobb munkakörülményeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?