Görögország, Athén. A Parthenon, Hérodos Atticus színháza, Hérodos Atticus ódiuma és az Erechtheum.

Bibliai méretű katasztrófa a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén: pusztító tűz miatt evakuálták Athént

2024. augusztus 13. 07:28

Legalább egy ember meghalt, és több ezer lakost evakuáltak otthonából, miközben a tűzoltók Athén északi külvárosaira átterjedt erdőtüzekkel küzdenek - írja az Independent. A hatalmas, gyorsan terjedő tűzvész miatt a lángok több mint 24 méter magasra csaptak fel.

A tűz gyors terjedéséhez hozzájárult a forró, szeles időjárás és a fákról lehulló égő tobozok. A tűz vasárnap délután kezdődött Athéntól mintegy 35 kilométerre északkeletre, több házat és üzletet felgyújtva, füstöt és hamutakarót terítve a városközpont fölé.

A görög Nemzeti Obszervatórium szerint a műholdfelvételek alapján a lángok mintegy 25 000 hektárt érintettek. Hétfőre evakuálási parancsot adtak ki Athén külvárosaira. A tűzoltóság nem sokkal éjfél után egy holttestet talált egy leégett épületben Vriliszia külvárosában.

Stergios Tsirkas, Marathon polgármestere arra figyelmeztetett: "bibliai katasztrófával" kell szembenézniük. A görög parti őrség elrendelte, hogy a tűz miatt Rafina kikötőjébe tartó kompokat Lavrion kikötőjébe irányítsák át. Ezek a kompok elsősorban a Kiklád-szigetekre és Krétára közlekednek.

Meteorológusok és kormányzati tisztviselők fokozott erdőtűzveszélyre figyelmeztettek vasárnaptól csütörtökig tartó időjárás miatt. Az ország felét "vörös riasztás" alá helyezték az erdőtűzveszély miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?