Atlanta, 2024. július 31.Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje az Atlantában rendezett kampányrendezvényen 2024. július 30-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.MTI/EPA/Edward M. Pio Roda

Űrhajós, miniszter, kormányzók is a listán: közülük válaszhatja ki alelnökjelöltjét Kamala Harris

2024. július 31. 11:02

Öt főre szűkült a névsor, akik közül Kamala Harris kiválaszthatja alelnökjelöltjét. A listán ott van Pete Buttigieg közlekedési miniszter is, de egy volt űrhajós és több, a republikánusokat legyőző politikus neve is felmerült.

Kamala Harris, a Demokrata Párt jó eséllyel leendő elnökjelöltje jövő héten kezdi meg amerikai kampányturnéját új alelnökjelöltjével, ami azt jelzi, hogy napokon belül bejelentheti választottját. A Demokrata Párt lehetséges alelnökjelöltjeinek köre öt főre szűkült - írja a BBC.

Harrisnek a Demokrata Nemzeti Konvenció előtt ki kell választania jelöltjét, amely augusztus 19-én kezdődik Chicagóban, megelőzve a novemberi elnökválasztást. Amint Harris bejelenti alelnökjelöltjét, várhatóan turnéra indulnak az Egyesült Államokban, ellátogatva többek között Philadelphiába (Pennsylvania), Detroitba (Michigan), Las Vegasba (Nevada), Raleigh-be (Észak-Karolina), Phoenixbe (Arizona), Savannah-ba (Georgia) és Nyugat-Wisconsinba.

A BBC összeszedte, kik lehetnek az alelnökjelöltek, és mit érdemes tudni róluk.

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója

Josh Shapiro karizmatikus és népszerű, segíthet megnyerni Pennsylvaniát, amely kulcsfontosságú ingadozó állam a demokraták számára. Shapiro 51 éves, magas elfogadottsági mutatókkal rendelkezik 2022-es megválasztása óta, és előrelépéseket tett a demokraták számára egy olyan államban, amelyet 2016-ban Trump és a Republikánus Párt nyert meg. Tavaly figyelmet keltett azzal, hogy gyorsan helyreállított egy összeomlott hidat egy philadelphiai főúton. Ha megválasztják, ő lenne az első zsidó alelnök. Shapiro erőteljesen támogatta Izraelt a gázai háborúban, és az iskolai kampuszokon zajló diáktüntetésekkel szembeni kritikája megosztó lehet a Demokrata Pártban.

Mark Kelly, Arizona szenátora

Mark Kelly is egy ingadozó államot képvisel, komoly önéletrajzzal rendelkezik, amely nem csak a demokraták szavazóinak lehet vonzó. A korábbi haditengerészeti pilóta és NASA űrhajós több mint 50 napot töltött az űrben. Kelly 60 éves, újabb arc Washingtonban, hiszen csak 2020 decemberében lépett hivatalba. Határozott határvédelmi álláspontja és a Biden-kormányzattal szembeni alkalmi kritikái vonzóak lehetnek független és konzervatív szavazók számára. Ha megválasztják, a pártnak ki kell töltenie szenátusi helyét egy kulcsfontosságú államban.

Andy Beshear, Kentucky kormányzója

Andy Beshear demokrata kormányzó régóta közel áll Harrishez. 46 éves, sikeres karriert futott be egy olyan államban, ahol Donald Trump nyert a legutóbbi választáson. Beshear nyíltan beszél keresztény hitéről és annak személyiségére és munkájára gyakorolt hatásáról. A közoktatás támogatása és a reproduktív jogok védelme kulcsfontosságú kérdések számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Tim Walz, Minnesota kormányzója

Tim Walz 12 évig szolgált a Kongresszusban, mielőtt 2018-ban kormányzó lett. Országos figyelmet keltett azzal a stratégiával, hogy egyszerűen "hátborzongatónak" nevezte Trumpot és alelnökjelöltjét, JD Vance-t. Ez a kifejezés sok demokratánál – köztük Harris beszédeiben is – elterjedt. 20 évet szolgált a Nemzeti Gárdában, középiskolai tanárként és segédedzőként is dolgozott.

Pete Buttigieg közlekedési miniszter

Buttigieg számára nem újdonság a Fehér Házért folytatott kampányolás. Az Indiana állambeli South Bend  polgármestereként 2020-ban népszerű volt a liberális szavazók körében. Azóta közlekedési miniszterként szolgál, és a Fehér Ház egyik legjobb kommunikátorává vált. 42 éves, és több nyilvános válságot kezelt miniszteri szerepében, beleértve az Ohio állambeli East Palestine-i vonat kisiklására, a baltimore-i híd összeomlására és a Southwest Airlines 2022-es ütemezési válságára adott válaszlépéseket.

Címlapkép: Edward M. Pio Roda, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?