Sunset over the Mt Everest north face from the Rongbuk Monastery, at an altitude of 5200m, in Tibet Autonomous region in China.Qomolangma

Folytatódik a nagytakarítás: újabb holttesteket hoztak le a Himalájáról

MTI
2024. július 20. 19:02

Egy 12 éve odaveszett cseh hegymászó, Milan Sedlacek holttestét is megtalálták a Himalájában az idei "nagytakarításon", amelyet nepáli katonák és hegyivezetők végeztek idén májusban és júniusban 8000 méter feletti magasságban. A BBC-nek a "nagytakarításról" szóló beszámolója szerint az 50 évesen életét vesztő Sedlacek volt az egyike annak a négy holttestnek, amelyet a tucatnyi katonából és 18 serpából álló takarítóbrigád hozott le a nyolcezer méter feletti "halálzónából". Egy másik azonosított holttest az amerikai Ronald Yearwoodé, aki 2017-ben halt meg a Himalájában, a két másik tetem azonosítása még folyamatban van. 

A cseh hegymászó a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsa, a Lhoce megmászása közben vesztette életét. Holttestének megtalálója, az egyik serpa már 2012 májusában, néhány nappal Sedlacek halála után, egy német hegymászót kísérve belebotlott a holttestbe, amelyet azonban a többi hegymászóhoz és hegyivezetőhöz hasonlóan annak idején ő is kénytelen volt a sorsára hagyni.

Martin Sedlacek tagja volt egy cseh expedíciónak, amelyet a Mount Everest első cseh megmászója, Leopold Sulovsky vezetett a 8516 méteres Lhocéra. Sedlaceknek is sikerült feljutnia a csúcsra, a visszaúton azonban belehalt a kimerültségbe - idézi fel a CTK cseh hírügynökség az expedíció tagjainak korabeli beszámolóját. Holttestén megtalálták személyi okmányait is.

A nepáli hatóságok 2019 óta küldenek takarítóexpedíciót a hegymászók által kedvelt himalájai hegyekre, de csak idén első ízben szedték össze a szemetet és a holttesteket a 8000 méter feletti halálzónában. A takarítók öt holttest lehozását vették tervbe, de csak négyet sikerült lehozniuk, viszont találtak egy csontvázat alacsonyabb magasságban is.

Mintegy 300 ember halt meg a világ legmagasabb hegye, a Mount Everesten és a szomszédos hegyeken a feljegyzések mintegy száz évvel ezelőtti kezdete óta. Tavaly 18-an vesztették életüket, idén eddig nyolcan. Mivel a fagyott holttestek mozgatása rendkívül nehéz és veszélyes, ezért rendkívül költséges is, az odaveszett hegymászók gyakran hosszú évekre a hegyeken maradnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?