Las Vegas, 2024. június 10.Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje támogatóihoz beszél választási nagygyûlésén a Las Vegas-i Sunset Parkban 2024. június 9-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.MTI/EPA/Allison Dinner

Trump elleni merénylet: azonosították a támadót, hogyan juthatott ilyen közel az elnökjelölthöz?

2024. július 14. 08:20

Szombaton merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök ellen egy Pennsylvaniaiai nagygyűlésen. Trumpot a fülénél érte a lövés, nem súlyos a sérülése. Az exelnököt gyorsan biztonságba helyezték, a merénylőt megölték - írta az AP News. Trumpot már kiengedték a kórházból. Joe Biden elnök már beszélt is ellenfeléve, majd azt nyilatkozta: Amerikában nincs helye ilyen erőszaknak. A hatóságok most vizsgálják, hogyan tudott ilyen közel kerülni a merénylő a rendezvényhez: 100-150 méterre lehetett, egy jó lövész innen már el tud találni egy embert.

Trump kampánya szerint a GOP (Grand Old Party - a Republikánus Párt beceneve) elnökjelöltje "jól van" a lövöldözés után, amely során golyó szakította át jobb fülének felső részét. "Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, lövéshangot hallottam és éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet. Nagyon vérzett" - írta Trump közösségi oldalán.

Az FBI vasárnap reggel Thomas Matthew Crooksot nevezte meg a merénylet elkövetőjeként, a bűnüldözők AR típusú puskát találtak nála - ez egy félautomata polgári változata katonai M-16-osnak. A 20 éves férfi Pennsylvaniában él. Az ügynökség közölte, hogy a nyomozás továbbra is aktív és folyamatban van. A hatóságok tájékoztatása szerint egy résztvevő meghalt és két néző súlyosan megsérült. Mindegyiküket férfiként azonosították. Ezen a videón látható, amint Trump beszéde közben eldördültek a lövések:

A titkosszolgálat közölte, hogy megölte a feltételezett lövöldözőt - aki egy magaslatról támadott, kb. 100-150 méterre a volt elnöktől -, és biztosította Trump biztonságát. Az exelnököt már ki is engedték a helyi kórházból, New Jerseybe repült.

Joe Biden elnököt tájékoztatták az incidensről és néhány órával később beszélt Trumppal - közölte Fehér Ház. "Amerikában nincs helye az ilyen típusú erőszaknak" - mondta Biden nyilvános nyilatkozatában. "Ez beteges." - tette hozzá.

Sok republikánus gyorsan Bident és szövetségeseit okolta az erőszakért arra hivatkozva, hogy Trumpot, mint demokráciát fenyegető veszélyt állították be, és a folyamatos támadások mérgező környezetet teremtettek. Különösen rámutattak Biden július 8-i megjegyzésére, miszerint "itt az ideje Trumpot célkeresztbe állítani".

Az AP több videót elemzett melyek alapján látható volt hogyan került közel lövész színpadhoz ahol Trump beszélt; mindössze 150 méterre volt attól helytől ahol exelnök tartózkodott - ez olyan távolság ahonnan tisztességes lövész könnyedén eltalálhat emberi méretű célpontot. Kevin Rojek FBI különleges ügynök megerősítette: "Meglepően közel tudott kerülni, mielőtt titkosszolgálat végzett volna vele."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 420 267 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 135 855 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, a Raiffeisen Banknál 6,69%; a MagNet Banknál 6,76%,  a K&H Banknál 6,86%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter kijelentette: minden lehetséges intézkedést megtesznek Biden illetve Trump kampányainak biztosítására valamint védelmük garantálására.

Dave McCormick pennsylvaniai republikánus szenátorjelölt aki Trump mellett ült színpadon elmondta: amikor látta, hogy az exelnök felemeli öklét, átnézett válla fölött, akkor látta, hogy valakit eltaláltak a lelátón ülve; az elsősegélynyújtóknak sikerült kivinni sérültet nagy tömegből, hogy orvosi ellátást kapjon. A gyűlésről tudósító újságírók öt-hat lövést hallottak sokan fedezékbe húzódtak asztalok alá bújtak; első két-három lövés után emberek megijedtek de nem estek pánikba - AP tudósítója szerint zaj először úgy hangzott mintha petárdák vagy autók lettek volna.

Címlapkép: Allison Dinner, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 13. kedd
Ipoly
33. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?