25 °C Budapest
Nemzetgyűlési választások: nagy bajban Macron, hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja

Nemzetgyűlési választások: nagy bajban Macron, hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja

2024. július 1. 09:50

Vasárnap tartották Franciaországban a rendkívüli nemzetgyűlési választások első fordulóját. Az exit pollok szerint egyértelmű győzelmet aratott a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés, az Emmanuel Macron mögött álló erők pedig csak (bár a várakozásoknak megfelelően) a harmadik helyre futottak be. Mind az Új Népfront néven egyesült baloldal, mind Macron Együtt nevű választási szövetségének vezetői arra szólították fel pártjaik harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy a július 7-én esedékes második forduló előtt lépjenek vissza a Nemzeti Tömörülés jelöltjével szemben esélyesebb jelölt javára.

A francia nemzetgyűlési választások első fordulójában jelentős előretörést ért el a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) Marine Le Pen vezetésével, 34%-os eredménnyel. A baloldali pártok szövetsége, az Új Népfront, 29%-kal a második helyen végzett, míg Emmanuel Macron államfő mögött álló Együtt nevű koalíció 21,5%-kal csak a harmadik helyet szerezte meg. Az Ifop és Fiducial becslései szerint a 577 fős Nemzetgyűlésben a RN 240-270, az Új Népfront 180-200, és Macron erői 60-90 mandátumot szerezhetnek, míg az Elabe BFM TV szerint a RN akár abszolút többséget is elérhet.

A második forduló, amelyet július 7-én tartanak, jelentős változásokat hozhat a mostani mandátumbecslések alapján. Macron koalíciója, az Új Népfront és a Nemzeti Tömörülés is számos körzetben jutott tovább, így a szavazók további mozgósítása kritikus lesz. Macron és más baloldali vezetők a szélsőjobb megállítására szólították fel támogatóikat, hogy a második fordulóban a legerősebb nem szélsőjobboldali jelölt javára lépjenek vissza. Gabriel Attal miniszterelnök szerint az első forduló eredményei azt mutatják, hogy a Nemzeti Tömörülés közel áll a hatalom megszerzéséhez, ezért sürgette a széleskörű demokratikus összefogást.
 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem