Mekka, 2024. június 17.Muzulmán zarándokok a Kába-szentélyt körbejárva imádkoznak a szaúd-arábiai Mekka Nagy Mecsetjében 2024. június 17-én, a mekkai zarándoklat, a háddzs alatt.MTI/AP/Rafik Makbúl

Sokkoló tragédia a mekkai zarándoklaton: Szaúd-Arábia mossa kezeit, szerintük az ország nem hibázott

MTI
2024. június 22. 15:01

Szaúd-Arábia "nem hibázott" a mekkai zarándoklat lebonyolításában - jelentette ki pénteken egy magas rangú szaúdi tisztségviselő, miután becslések szerint több mint 1100 ember halhatott meg a háddzs alatt a perzselő hőség miatt.

"Az állam nem követett el mulasztást, azok az emberek hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket" - jelentette ki a tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek. Közölte: a hatóságok megerősítették, hogy 577 ember halt meg a zarándoklat két legzsúfoltabb napján, szombaton, amikor a hívek tűző napon imádkoztak az Arafat-hegyen, illetve vasárnap, amikor Mínában jelképesen "megkövezték az ördögöt". A nyilatkozó a halálesetekkel kapcsolatban "a rendkívül magas hőmérsékletre" hivatkozott, és egyúttal elismerte, hogy az 577 csak részleges adat, a zarándoklat teljes idejére vonatkozóan a végleges ennél több lehet.

Ez volt az első eset, hogy a szaúdi hatóságok részéről kommentálták a napok óta érkező tragikus híreket, miszerint több száz, túlnyomó többségében külföldi zarándok vesztette életét a zarándoklaton a kánikulában. Az AFP diplomáciai forrásokra támaszkodó összesítése szerint 1119-re tehető a halálos áldozatok száma.

A hét elején 51,8 Celsius-fokot is elérő kánikula volt az iszlám legszentebb városában és környékén. Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a háddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.

Az AFP-nek nyilatkozó szaúdi tisztségviselő hozzátette: a szaúdi hatóságok becslése szerint idén nagyjából 400 ezren érkezhettek a zarándoklatra regisztráció nélkül, "túlnyomó többségük ugyanabból az országból". Arab diplomaták a hét elején jelezték, hogy 658 egyiptomi halt meg a zarándoklaton, és közülük 630-nak nem volt regisztrációja az eseményre. Egyiptom konzulátusa útján mekkai, illetve egyéb szent helyek közelében levő kórházakban igyekszik információkat szerezni állampolgárairól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A halálos áldozatok száma pénteken is emelkedett. A jordániai külügyminisztérium és a tunéziai vallásügyi minisztérium is jelezte, hogy több állampolgára hőgutát kapott a zarándoklaton. A tunéziai elnöki hivatal bejelentette: menesztik a vallásügyi minisztert, miután bírálatok érték a tárcát a zarándokok halála miatt.

címlapi kép: Rafik Makbúl, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem